Syyrian demokraattiset asevoimat julisti terroristijärjestö Isisin kalifaatin kukistuneeksi. Baghuzin kylä oli järjestön viimeinen hallussa pitämä kylä. Syyrialainen komentaja Mazloum Kobane kertoi voitonjuhlassa, ettei järjestön uhka ole kuitenkaan nujerrettu. Jotkut eurooppalaiset johtajat päätyivät toisenlaiseen tulkintaan.

Kobane vetosi Yhdysvaltoihin, ettei se vielä vetäisi joukkojaan Syyriasta. Kobanen mukaan Isisin vastainen taistelu muuttuu. Maataistelut ovat toki loppuneet, mutta Isisin niin sanotut ”nukkuvat solut” saattavat olla vielä iskukykyisiä. Ne ovat uhka niin Lähi-idän alueella kuin koko maailmassakin.

Nukkuvilla soluilla tarkoitetaan järjestön hiljaisia soluttautujia, jotka voivat valmistella kaikessa erilaisia terroristi-iskuja. Soluissa värvätään myös uusia jäseniä.

Tällaiset solut ovat onnistuneet toteuttamaan lukuisia terrori-iskuja Euroopassa. Joissain iskuissa on menehtynyt kymmeniä ihmisiä. Eurooppalaiset viranomaiset ovat onnistuneet vesittämään useita valmisteilla olleita iskuja.

Presidentti Macron: Uhka Ranskaan ”eliminoitu”

Eurooppalaisten johtajien puheista päätellen Isisin uhka on kokonaan väistynyt.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron julisti, että Isisin kalifaatin kukistuminen eliminoi Ranskaan kohdistuvan terroriuhan.

Ison-Britannian pääministeri Theresa May piti kukistumisuutista historiallisena virstaanpylväänä. Hän oli puheessaan Macronia maltillisempi.

Isisin kalifaatin kukistaminen on ollut monen vuoden työn tulos. Kalifaatti kontrolloi aikanaan valtavia alueita Syyriassa ja Irakissa. Terroristijärjestön hallinnon alla eli jopa kahdeksan miljoonaa ihmistä.

Isis ei ole ainoa uhka

Isisin kalifaatin nujertaminen on uutisena tietysti hyvä asia. Samaan aikaan terrorismin uhka sai synkän uutisen. Al-Shabaabin Somalian iskussa murhattiin 11 ihmistä. Uhrien joukossa oli maan varatyöministeri.

Järjestö kertoo olevansa Al-Qaidan liittolainen.

Henri Alakylä