Italian hallitukset ovat viimeisen 12 vuoden aikana tunkeneet noin 10 miljardia euroa lentoyhtiö Alitaliaan, Politico kirjoittaa. Lentoyhtiötä on tuettu jo kuusi kertaa ilman tervehtymistä ja yhtiö on ollut lakki kourassa niin porvari- kuin demarihallitustenkin aikoina. Nyt yhtiötä mietitään kansallistettavaksi aiheuttaen kolmen miljardin euron lisälaskun Italialle.

Italialaiset tuskailevat lentoyhtiön tappioita ja jatkuvia tukipaketteja. Kolme miljardia euroa vastaa Politicon mukaan maan terveydenhuollon vuosibudjettia tai kahden vuoden opetukseen käytettäviä määrärahoja.

Koronarajoitusten vuoksi tappiot ovat jo niin suuria, että yhtiön kansallistaminen on noussut vaihtoehdoksi.

Tulosta rasittaa mittava henkilöstömäärä

Lentoala on nykyisin hyvin kilpailtua. Alitalia on ollut maalle eräänlainen ylpeyden aihe muotiguru Giorgio Armanin suunnittelemine työasuineen. Menneinä aikoina yhtiön lentokoneiden penkeillä on istunut elokuvatähtiä ja paaveja.

Kilpailun myötä kansainvälinen turistiliikenne hoituu muillakin lentoyhtiöillä ja yhtiön tulosta rasittaa mittava henkilöstömäärä vähän tuottavilla paikallisreiteillä.

EU:n sekä Saksan ja Ranskan ehdotusten mukaan Italiaan on aikeissa suunnata eniten koronatukirahaa.

Yhteisvastuullisia koronatukirahoja ei välttämättä suoraan ohjata Alitalialle, mutta jokainen Italian saama lahjaeuro lisää pelivaraa maan mahdollisuuksiin lykätä entistä enemmän rahaa jo vuosia tappiota jauhaneeseen yhtiöön.

Henri Alakylä