Italiaan on tulossa syksyllä uudet parlamenttivaalit. Italiassa näin ei ole käynyt kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen. Viime vaalien jälkeen tiukkaa maahanmuutto- ja eurokriittistä linjaa pitänyt Liitto on vain kasvattanut kannatustaan. Sen hallitustunnustelukumppani Viiden tähden liike (M5S) on pitänyt pintansa kannatusmittauksissa. Syksyn vaaleja voi pitää jopa kansanäänestyksenä eurojäsenyydestä.

Italian presidentti Sergio Mattarella pelasi kovan panosten pokeria hylätessään Paolo Savonan nimityksen valtiovarainministeriksi. Hänen oli pakko tietää, ettei hänen itsensä ehdottama ministeristö tule selviämään parlamentin luottamusäänestyksessä. Mattarella joutuu luottamaan siihen, että uusissa vaaleissa eurovastaiset puolueet pärjäisivät huonommin kuin maaliskuussa.

Tällä hetkellä hänen korttinsa eivät vaikuta olevan vahvoilla. Sen osoittavat markkinatkin. Italialaisten arvopaperien myyntipaniikki äityi maanantaina yhä hurjemmaksi vielä sen jälkeenkin, kun eurovastaisen hallituksen tiedettiin jäävän toteutumatta. Juuri tämän myyntipaniikin vuoksi Mattarella katsoi velvollisuudekseen torpata Savonan nimitys. Se ei vain auttanut.

Mattarella voi tuskin kumota vapaiden ja vilpittömien vaalien tulosta toiste. Eikä etenkään silloin, jos hänen torjumansa puolueet kasvattavat kannatustaan.

Tuhoon tuomittu viritelmä

Liitto ja M5S eivät mitenkään voi puoltaa Mattarellan hallitusta. Se tekee jo enemmistön. Myös pienpuolue Italian veljet ovat vastaan. Kaiken kukkuraksi Forza Italia kertoi, ettei se tue Mattarellaa.

Jos ja kun Mattarellan pääministeriehdokas Carlo Cottarelli häviää luottamusäänestyksen niin hänellä ei ole käytännössä muuta valtaa kuin järjestää uudet vaalit. Hypoteettisessa mielikuvaharjoittelussa Cottarellin saadessa parlamentin luottamuksen parlamentti hyväksyy ensi vuoden budjetin ja uudet vaalit ensi vuoden alussa.

M5S kehottaa kansaa mielenilmaukseen

M5S:n puheenjohtaja Luigi Di Maio kehottaa italialaisia saapumaan Roomaan mielenilmaukseen kesäkuun 2. päivänä. Mielenilmauksella tuetaan M5S:n vaatimusta asettaa presidentti Mattarella virkasyytteeseen. Italian veljet vaatii samaa. Syyte vaatii kuitenkin parlamentaarisen enemmistön. Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini kertoi, ettei virkasyytettä kannata laittaa vyörymään tuohtuneena.

Salvini on kuitenkin kehottanut kannattajiaan niin ikään mielenilmauksiin Mattarellan päätöstä vastaan.

M5S-lähteiden mukaan puolue harkitsee jopa vaaliliittoehdotusta Liiton kanssa. Liiton pitää tehdä kuitenkin valinta oikeistokoalition ja M5S:n välillä. Poliittisen riskianalyysiyhtiö Policy Sonarin johtaja Francesco Galietti pitää vaaleja käytännössä kansanäänestyksenä eurojäsenyydestä.

– Euroalueen olemassaolo on uhattuna, hän sanoi.

Henri Alakylä