Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on tehnyt pitkän matkan politiikan hylkiöstä kansakunnan kaapin reunalle. Menestys on seurannut pitkäjänteistä työtä käsi kansakunnan pulssilla. Kuuntelemalla muita pääsee lopulta sinne, minne itse on ollut matkalla.

Perussuomalaisten neuvotteluhuoneen nurkassa istuu täysin rento ja hyväntuulinen ruotsidemokraattien puheenjohtaja. Siitäkin huolimatta, että taustalla häärii läjäpäin hermostuneita valtamedian tärkeitä toimittajia, jotka odottavat vuoroaan päästä haastamaan entistä poliittista hylkiötä ja Ruotsin nykyparlamentarismin ehkä merkittävintä vaikuttajaa.

Syksyn valtiopäivävaaleissa ruotsidemokraatit nousi maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Taakse jäi porvariallianssin keulakuva moderaatit, joka sittemmin muodosti hallituksen yhdessä kristillisdemokraattien sekä liberaalien kanssa.

Määrätietoinen työ tuotti tulosta

Vaalivoitto ei puheenjohtaja Jimmie Åkessonin mukaan ollut onnenkantamoinen, salaista menestyksen reseptiä ei ollut. Kyse on aina ollut määrätietoisesta ja analyyttisesta työstä.

– Ruotsidemokraatit on melko uusi puolue Ruotsin politiikassa, vaikka olemmekin olleet valtiopäivillä jo 12 vuotta. Olemme erottuneet vanhoista puolueista siinä, että puhumme sitä kieltä, mitä ihmiset keskenään turuilla ja toreilla puhuvat. Rikollisuudesta, maahanmuutosta puhutaan. Olemme rakentaneet omaa uskottavuuttamme näiden kysymysten ympärille ja äänestäjät ovat hyvinkin lojaaleja. Menestyksemme perustuu uskottavuuteen, se on reaalipoliittinen salaisuutemme.

– Jos on johdonmukainen ja seisoo sen takana mitä sanoo, niin saa ajan myötä kansalaisten luottamuksen. Meillä oli aikoinaan ongelmia, kuten uusilla puolueilla usein on, mutta nyt olemme Ruotsin toiseksi suurin puolue. Meillä on paljon vaikutusvaltaa hallitukseen ja alamme saamaan läpi tavoitteitamme. Se on seurausta todella pitkään kestäneestä työstä.

”Hallituksella ei ole enemmistöä kaikissa asioissa”

Ruotsidemokraatit on porvarihallituksen pönkäpuolue, joka äänestää hallituksen esitysten mukaisesti valtiopäivillä ennalta sovituista asioista. Ruotsin valtamedian mukaan kyse tosin on jopa siitä, että hallitus on käytännössä ruotsidemokraattien panttivanki. Åkesson puolestaan toteaa, että valtapoliittinen kuvio on monisäikeinen.

– Meillä on sopimus hallituksen kanssa eri asiakysymyksistä, joiden puitteissa voimme toimia yhdessä. Kriminaalipolitiikka, maahanmuuttopolitiikka, myös ympäristö- ja ilmastopolitiikka ovat sellaisia. Ja tietenkin talouspolitiikka sekä valtion budjetti.

– On myös kysymyksiä, joissa emme tee yhteistyötä ja niiden osalta olemme olleet enemmistössä esimerkiksi sosialidemokraattien ja muiden puolueiden kanssa. Hallitus ymmärtää ja hyväksyy sen, ettei sillä ole enemmistöä kaikissa asioissa.

Vastuutonta politiikkaa vuosikymmenten ajan

Porvarihallituksen ja ruotsidemokraattien yhteistyön keskiössä on maahanmuutto ja siihen liittyvät ongelmat. Kyse on valtakunnallisesti totaalisesta näkökulman muutoksesta. Uusi ja tiukka lainsäädäntö on tulossa mutta muutos vie aikansa.

– Meillä on ollut uskomattoman vastuutonta politiikkaa vuosikymmenten ajan. Lainsäädäntö vie aikansa ja kaikki ei vielä ole mallillaan. Aikaa myöten tulee tapahtumaan erittäin merkittäviä asioita tällä alueella.

– Pohjoismainen hyvinvointimalli on ainutlaatuista koko maailmassa ja sen eteen kannattaa kamppailla. Kun jokainen tekee velvollisuutensa, hän voi sen jälkeen nauttia myös oikeuksistaan.

Åkessonin mielestä Ruotsi on monella tapaa fantastinen maa. Metsään on kuitenkin menty yhdessä asiassa vuosikymmenten ajan. Yhteiskuntaan on rakennettu jännitteitä kehittyvistä maista vyöryneen maahanmuuton myötä. Kehitys on johtanut yhteiskunnan sirpaloitumiseen, jengeihin, slummiutumiseen ja klaanien valtaan.

– Lyhyellä tähtäimellä asialle ei voi mitään, mutta pitemmällä tähtäimellä kyllä. Tätä kehitystä Suomenkin kannattaa seurata. Suomi on kuitenkin Suomi ja täällä on onnistuttu hyvin monessa asiassa. Onkin hyvä jatkaa omalla tiellään sen sijaan, että kaiken aikaa seuraisi muiden maiden tilannetta Euroopassa.

Perussuomalaisuus vie pitkälle

Åkesson ei halua ryhtyä neuvomaan perussuomalaisia vaalitaiston tiellä. Hän viittaa omiin ja puolueensa kokemuksiin vuosien saatossa. Kannatus täytyy ansaita ja se onnistuu pitkäaikaisella ja johdonmukaisella työllä.

– Perussuomalaiset on jo nyt suuri puolue. Vinkkinä voin sanoa, että kannattaa vain jatkaa olemalla perussuomalainen. Suomi on esimerkillinen maa monessa mielessä ja sillä tiellä kannattaa jatkaa. Pitää olla itseluottamusta ja tehdä tarvittavat muutokset, eikä heittää pois hyviä asioita.

SUOMEN UUTISET