

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson vieraili myös perussuomalaisten vaalitilaisuudessa Helsingissä. / LEHTIKUVA
Jimmie Åkessonin vaalivinkki: ”Menestys perustuu uskottavuuteen – olkaa oma itsenne ja puhukaa samaa kieltä äänestäjien kanssa”
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on tehnyt pitkän matkan politiikan hylkiöstä kansakunnan kaapin reunalle. Menestys on seurannut pitkäjänteistä työtä käsi kansakunnan pulssilla. Kuuntelemalla muita pääsee lopulta sinne, minne itse on ollut matkalla.
Perussuomalaisten neuvotteluhuoneen nurkassa istuu täysin rento ja hyväntuulinen ruotsidemokraattien puheenjohtaja. Siitäkin huolimatta, että taustalla häärii läjäpäin hermostuneita valtamedian tärkeitä toimittajia, jotka odottavat vuoroaan päästä haastamaan entistä poliittista hylkiötä ja Ruotsin nykyparlamentarismin ehkä merkittävintä vaikuttajaa.
Syksyn valtiopäivävaaleissa ruotsidemokraatit nousi maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Taakse jäi porvariallianssin keulakuva moderaatit, joka sittemmin muodosti hallituksen yhdessä kristillisdemokraattien sekä liberaalien kanssa.
Määrätietoinen työ tuotti tulosta
Vaalivoitto ei puheenjohtaja Jimmie Åkessonin mukaan ollut onnenkantamoinen, salaista menestyksen reseptiä ei ollut. Kyse on aina ollut määrätietoisesta ja analyyttisesta työstä.
– Ruotsidemokraatit on melko uusi puolue Ruotsin politiikassa, vaikka olemmekin olleet valtiopäivillä jo 12 vuotta. Olemme erottuneet vanhoista puolueista siinä, että puhumme sitä kieltä, mitä ihmiset keskenään turuilla ja toreilla puhuvat. Rikollisuudesta, maahanmuutosta puhutaan. Olemme rakentaneet omaa uskottavuuttamme näiden kysymysten ympärille ja äänestäjät ovat hyvinkin lojaaleja. Menestyksemme perustuu uskottavuuteen, se on reaalipoliittinen salaisuutemme.
– Jos on johdonmukainen ja seisoo sen takana mitä sanoo, niin saa ajan myötä kansalaisten luottamuksen. Meillä oli aikoinaan ongelmia, kuten uusilla puolueilla usein on, mutta nyt olemme Ruotsin toiseksi suurin puolue. Meillä on paljon vaikutusvaltaa hallitukseen ja alamme saamaan läpi tavoitteitamme. Se on seurausta todella pitkään kestäneestä työstä.
”Hallituksella ei ole enemmistöä kaikissa asioissa”
Ruotsidemokraatit on porvarihallituksen pönkäpuolue, joka äänestää hallituksen esitysten mukaisesti valtiopäivillä ennalta sovituista asioista. Ruotsin valtamedian mukaan kyse tosin on jopa siitä, että hallitus on käytännössä ruotsidemokraattien panttivanki. Åkesson puolestaan toteaa, että valtapoliittinen kuvio on monisäikeinen.
– Meillä on sopimus hallituksen kanssa eri asiakysymyksistä, joiden puitteissa voimme toimia yhdessä. Kriminaalipolitiikka, maahanmuuttopolitiikka, myös ympäristö- ja ilmastopolitiikka ovat sellaisia. Ja tietenkin talouspolitiikka sekä valtion budjetti.
– On myös kysymyksiä, joissa emme tee yhteistyötä ja niiden osalta olemme olleet enemmistössä esimerkiksi sosialidemokraattien ja muiden puolueiden kanssa. Hallitus ymmärtää ja hyväksyy sen, ettei sillä ole enemmistöä kaikissa asioissa.
Vastuutonta politiikkaa vuosikymmenten ajan
Porvarihallituksen ja ruotsidemokraattien yhteistyön keskiössä on maahanmuutto ja siihen liittyvät ongelmat. Kyse on valtakunnallisesti totaalisesta näkökulman muutoksesta. Uusi ja tiukka lainsäädäntö on tulossa mutta muutos vie aikansa.
– Meillä on ollut uskomattoman vastuutonta politiikkaa vuosikymmenten ajan. Lainsäädäntö vie aikansa ja kaikki ei vielä ole mallillaan. Aikaa myöten tulee tapahtumaan erittäin merkittäviä asioita tällä alueella.
– Pohjoismainen hyvinvointimalli on ainutlaatuista koko maailmassa ja sen eteen kannattaa kamppailla. Kun jokainen tekee velvollisuutensa, hän voi sen jälkeen nauttia myös oikeuksistaan.
Åkessonin mielestä Ruotsi on monella tapaa fantastinen maa. Metsään on kuitenkin menty yhdessä asiassa vuosikymmenten ajan. Yhteiskuntaan on rakennettu jännitteitä kehittyvistä maista vyöryneen maahanmuuton myötä. Kehitys on johtanut yhteiskunnan sirpaloitumiseen, jengeihin, slummiutumiseen ja klaanien valtaan.
– Lyhyellä tähtäimellä asialle ei voi mitään, mutta pitemmällä tähtäimellä kyllä. Tätä kehitystä Suomenkin kannattaa seurata. Suomi on kuitenkin Suomi ja täällä on onnistuttu hyvin monessa asiassa. Onkin hyvä jatkaa omalla tiellään sen sijaan, että kaiken aikaa seuraisi muiden maiden tilannetta Euroopassa.
Perussuomalaisuus vie pitkälle
Åkesson ei halua ryhtyä neuvomaan perussuomalaisia vaalitaiston tiellä. Hän viittaa omiin ja puolueensa kokemuksiin vuosien saatossa. Kannatus täytyy ansaita ja se onnistuu pitkäaikaisella ja johdonmukaisella työllä.
– Perussuomalaiset on jo nyt suuri puolue. Vinkkinä voin sanoa, että kannattaa vain jatkaa olemalla perussuomalainen. Suomi on esimerkillinen maa monessa mielessä ja sillä tiellä kannattaa jatkaa. Pitää olla itseluottamusta ja tehdä tarvittavat muutokset, eikä heittää pois hyviä asioita.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pitkäjänteinen toiminta itseluottamus valtapolitiikka sirpaloituminen Ruotsin valtiopäivävaalit 2022 Ruotsin porvarihallitus pohjoismainen hyvinvointivaltio Moderaatit eduskuntavaalit 2023 slummiutuminen parlamentarismi Klaanit Kristillisdemokraatit rikollisjengit Liberaalit Jengirikollisuus Jimmie Åkesson Ruotsidemokraatit Rikollisuus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Demarit uskoo, että vihreä siirtymä toisi mukanaan talouskasvua – Purra pyysi saada näyttöjä: ”Vihreällä etuliitteellä veronmaksajan raha on aina halpaa”

Perussuomalaiset varoittanut katujengi-ilmiöstä jo vuosia – nyt on viimeinen hetki toimia puuttumalla juurisyihin eli maahanmuuttoon

Jimmie Åkesson haluaa samat säännöt kaikille: Ruotsissa asuminen ei kuulu ihmisoikeuksiin

Suomalaislapset maksavat kovaa hintaa epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta – Rantanen vaatii toimenpiteitä lasten väkivallan kitkemiseksi

Perussuomalaiset haluaa turvallisen Suomen – Meri: ”Lopetetaan nykyinen löperö maahanmuuttopolitiikka”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.