”Nyt on uusi aika. On lähdettävä liikkeelle. Me olemme puolue, joka puolustaa perussuomalaista. En uskonut, että näin paljon tulee tänne Kokkolaan. Jos tässä joukossa syntyy erilaisia näkemyksiä – niinkuin demokratiassa toisaalta pitääkin – niistä keskustellaan, neuvotellaan, sovitellaan ja sitten yhdessä toimitaan. Nyt me päätämme. ”

Nämä sanat lausui Raimo Vistbacka puheenjohtajavalintansa jälkeen Kokkolassa järjestetyssä perussuomalaisten ensimmäisessä puoluekokouksessa. Kokous järjestettiin 25.-26.11.1995, eli päivälleen 20 vuotta sitten.

CE5R7963

Ensimmäinen koskaan julkaistu Perussuomalainen-lehti kertoi kattavasti perustavasta kokouksesta. Kokkolaan oli kerääntynyt 240 kokousosaanottajaa.

Kokouksessa lyötiin lukkoon puolueen yleisohjelma. Puolueen keskeisiksi päämääräksi määriteltiin työ, yrittäjyys, kansallinen itsemääräämisoikeus ja suomalaiset arvot ja kulttuuri:

”Puolueen päämääränä on edistää maamme talouden rakentamista kestäväksi ja kilpailukykyiseksi siten, että työntekoa ja yrittämistä kunnioitetaan, kansallista itsemääräämisoikeutta sekä suomalaisia arvoja ja kulttuuria puolustetaan ja kansalaisille taataan taloudellinen perusturva kaikissa elämäntilanteissa sekä ehdoton oikeus työhön.”Puolueen yleisohjelma, 1995

Kokouslauantain iltana ”syötiin joulupäivälliset, tanssittiin, diskottiin ja nähtiin Ana-show”. Sunnuntaiaamuna oli vuorossa aamuhartaus, ja sitä perinnettä on jatkettu aina näihin päiviin saakka.

SUOMEN UUTISET