

LEHTIKUVA
Juho Romakkaniemi muistuttaa Yleisradiota itsekritiikin merkityksestä: ”Kannattaa varmasti selvittää, onko kolumnistit valittu liian pienestä piiristä”
Suomen Uutiset on tällä ja viime viikolla kertonut Yleisradion sensuurikohusta sekä Yleisradion huomattavan yksipuolisista kolumnistirekrytoinneista. – Monet kansalaiset ovat olleet asiasta ihmeissään, joten ei se varmaan ole sattumaa. Ylessä olisi kohtuullista ainakin todeta, että asiaa tarkastellaan sisäisesti. Ihmisten huolille ja mielipiteille ei pitäisi viitata kintaalla, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo Suomen Uutisille.
Ylen kolumnisteina ja bloggareina toimii yli 50 henkilöä, joiden joukossa on huomattava määrä kirjoittajia, jotka edustavat aatemaailmaltaan vihervasemmistoa. Arvokonservatiiveja ei joukossa ole ainoatakaan, ja talousliberaaleja aniharva. Ylen kolumnituottajana toimii Rakel Liekki, joka itse tunnustautuu vasemmalle kallistuvaksi feministiksi.
Julkisuudessa on myös kerrottu äskettäin useista tapauksista, joissa Ylen kolumnisteja on joko estetty kirjoittamasta tai heidän kirjoituksiaan ei ole haluttu julkaista. Viimeisimpänä tunnettu historioitsija Teemu Keskisarja, joka kertoi eilen Ilta-Sanomissa lopettaneensa kolumnien kirjoittamisen tuottaja Liekin rajoitusten takia.
Kolumnistiporukka vinoutunut
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kirjoitti aiemmin Twitterissä pitävänsä selvänä asiana sitä, että Ylen kolumnistiporukka on pahasti poliittisesti vinoutunut.
– Asian kieltämisen sijaan pitäisi ehkä tutkia miten tällainen kehitys on päässyt tapahtumaan. Mikä on ollut se prosessi, jolla kolumnistit on valittu, Romakkaniemi kirjoittaa.
Suomen Uutiset tavoitti Romakkaniemen, joka sanoo huomanneensa jo aiemmin, että Ylen kolumnistivalinnat ovat parissa vuodessa kehittyneet omituiseen suuntaan.
– Olen sitä itsekin viime vuosina useaan otteeseen ihmetellyt. Sitä en tiedä, miten tilanne on mennyt tällaiseksi. Kysyinkin myös Ylen toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta Twitterissä, että kannattaisiko ilmiselvän kehityksen ja ongelman kieltämisen sijaan selvittää Ylessä millä kriteereillä kolumnistivalinnat on tehty ja miten tähän tilanteeseen on päädytty.
Itsekritiikki on tärkeää
Ylen toimitusjohtaja Ylä-Anttila kirjoitti itse Twitterissä, että kohussa on ”harvinaisen vähän pointtia”. Myös Ylen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen on yrittänyt toppuutella kolumnistien kirjoituksien hyllyttämisestä noussutta kohua.
Romakkaniemi sanoo ymmärtävänsä, että toimitusjohtaja lähtökohtaisesti puolustaa yritystä ja tehtyjä toimituksellisia valintoja.
– Pitäisi kuitenkin muistaa, että itsekritiikki on kritiikin tärkein muoto. Ylessä kannattaa varmasti ainakin selvittää sisäisesti, onko heidän aihevalinnoissaan ollut jotain erikoista tai onko mahdollisesti kolumnistit valittu liian pienestä piiristä.
– Monet kansalaiset ovat olleet asiasta ihmeissään, joten ei se varmaan ole sattumaa. Tässä kohtaa Ylessä olisi varmaan kohtuullista ainakin todeta, että asiaa tarkastellaan sisäisesti. Ihmisten huolille ja mielipiteille ei pitäisi viitata kintaalla. Itsekin odotan, että Yle selvittää, onko kaikki mennyt niin kuin on suunniteltu ja prosessien mukaisesti vai mistä laaja tyytymättömyys johtuu.
Jungner: Kolumnistit uudistusmielisiä
Myös ex-kansanedustaja, viestintäjohtaja Mikael Jungner on kommentoinut Ylen sensuurikohua. Jungner itse vihjasi epäsuorasti, että Ylen kolumnistit on valittu yksipuolisesti.
– Ylen kolumnistien vihervasemmistolaisuudesta ollaan huolissaan. Ei välttämättä tarvitse. Jos pelkkä Ylen sisältö määrittäisi kansakunnan suunnan, olisi Suomi arvatenkin liittynyt Varsovan liittoon 70-luvulla. Antaa kaikkien kukkien kukkia, kunhan eivät loukkaa ihmisoikeuksia, Jungner kirjoittaa Twitterissä.
Jungner sanoo Suomen Uutisille, että hänen mielestään paras sana kuvaamaan Ylen kolumnisteja on uudistusmielinen.
– Kaikki kirjoittajat eivät välttämättä toimi aktiivisesti politiikassa, mutta he pyrkivät uudistamaan yhteiskuntaa. Perinteinen jako oikeistoon ja vasemmistoon ei mielestäni ole enää nykyään kovin relevantti, Jungner selventää.
Muutos 22.5 klo 11.11. Jutussa todettiin aikaisemmin: Y”len kolumnisteina ja bloggareina toimii yli 50 henkilöä, jotka käytännössä kaikki edustavat aatemaailmaltaan vihervasemmistoa”. Muutettu muotoon: “Arvokonservatiiveja ei joukossa ole ainoatakaan, ja talousliberaaleja aniharva. Ylen kolumnisteina ja bloggareina toimii yli 50 henkilöä, joiden joukossa on huomattava määrä kirjoittajia, jotka edustavat aatemaailmaltaan vihervasemmistoa.”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yksipuolisuus itsekritiikki kolumnistit Rakel Liekki vihervasemmisto Jouko Jokinen Juho Romakkaniemi Merja Ylä-Anttila Sensuuri Yle Mikael Jungner
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Teemu Keskisarjan sensurointitapaus katkaisi kamelin selän – PS vie asian hallintoneuvostoon, vaatii Yleltä selvitystä siitä, mitä yhtiössä oikein tapahtuu

Punavihreä feminismi valtasi Yleisradion – Päivi Räsänen kehottaa kansalaisia antamaan suoraa palautetta Ylelle: ”Kannattaa olla yhteydessä ja vaatia tasapuolista sisältöä”

Rakel Liekin rekrytoinnit Yle-kolumnisteiksi: Feministipoliitikko, feministiaktiivi, vihreä poliitikko, transaktivisti, vasemmistoaktiivi, feministiaktivisti, feministi, vasemmistoaktiivi..

Ylen korkein johto kiistää jyrkästi Yle-kolumnien politisoitumisen ja sensuurin – Merja Ylä-Anttila: “tässä on harvinaisen vähän pointtia”

Tynkkynen esittää arvion tekemistä siitä, minkälaista sisältöä Yle onnistunut tuottamaan – “Selvästi nähtävissä nopeasti vahvistuva feministinen ja vasemmistolainen talouspoliittinen trendi”

Kritiikki yltyy – Ylen tuottaja Rakel Liekki rajasi sometiliensä näkyvyyttä, toiminta viittaa aktivistitaustan peittelyyn

Ne vuodet, joina kommunistit rakensivat Ylestä taisteluvälinettä – Reporadio sensuroi oikeistolaisia ja julisti räikeän puolueellisesti “tiedostamista”, “muutosta” ja “aatteellista heräämistä”

Uuden lakiesityksen mukaan Yle ei saisi enää pääsääntöisesti julkaista tekstiä ilman liikkuvaa kuvaa

Ylen hallintoneuvoston PS-edustajat Matti Apusen valinnasta hallituksen puheenjohtajaksi: ”Yle tarvitsee uudistumishaluisen johtajan”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.