Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tuohtui Euroopan parlamentille, kun noin 30 meppiä 751:stä vaivautui paikalle tekemään yhteenvetoa Maltan EU-puheenjohtajuuskaudesta. EU-maat kierrättävät puheenjohtajamaata puolen vuoden välein.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mielestä hän oli debattiin ainoa osallistunut suomalaismeppi. Hän kirjoitti asiasta Facebook-sivullaan.

Maltan puheenjohtajuuskauden päätösseremoniassa puhunut Maltan pääministeri Joseph Muscat sai puhua lähes tyhjälle parlamentille. Junckerin mielestä tämä oli selkeä merkki siitä, ettei meppejä kiinnostanut vaivautua paikalle kunnioittaakseen pienen Maltan puheenjohtajuutta.

– Tervehdin teitä, jotka jaksoitte nähdä vaivaa saapua paikalle, silminnähden tuohtunut Juncker jyrisi englanniksi parlamentissa.

– Euroopan parlamentti on naurettava, hyvin naurettava. Jos noin 30 meppiä ilmestyy paikalle debatoimaan niin se osoittaa, ettei parlamentti ole tosissaan, Juncker puhisi.

Tajani puolusti, Juncker höyrysi

Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani vastasi italiaksi Junckerin suorille sanoille kertomalla, että Junckerinkin tulisi osata käyttäytyä.

Juncker vaihtoi höyryvaihteensa ranskaan. Hän toisti näkemyksensä, että paikalla oli vain kourallinen meppejä.

– Haluan kunnioittaa Maltaa, Juncker kertoi.

Tajani vaihtoi niin ikään ranskan kieleen ja pyysi Junckeria vaihtamaan äänensä sävyä.

– Me emme ole naurettavia, Tajani vastasi.

Juncker ei perääntynyt

Juncker ei Tajanin lepytysyrityksille lämmennyt. Hän kertoi, ettei aio enää ottaa osaa samanlaisiin tilaisuuksiin. Juncker kertoi, että komissio on parlamentille tilivelvollinen. Hänen mielestä meppikato oli selkeä merkki siitä, ettei meppejä kiehdo saapua paikalle pienten jäsenmaiden koskeviin tilaisuuksiin.

Hän arveli, että jos kyse olisi ollut Ranskan tai Saksan puheenjohtajuuskauden tilinpäätöksestä niin ”tupa olisi ollut täynnä”.

Politico-lehden mukaan moni meppi käy vain ilmoittamassa istuntojen alla läsnäolostaan, mutta lähtevät pois samoin tein. Näin he ovat oikeutettuja istuntojen aikaisiin 306 euron päiväkorvauksiin.

Henri Alakylä