Perussuomalaisten kansanedustajat Vilhelm Junnila ja Mikko Lundén jättivät tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen Veikkauksen päätöksestä poistaa jopa 3 000 hajasijoitettua rahapeliautomaattia.

He kysyvät onko päätöksessä huomioitu automaattien merkitys tulonlähteinä pienille kaupoille ja huoltamoille, sekä niiden yhteisöllinen merkitys varsinkin pienissä kylissä.

Veikkaus joutui kohun keskelle mainoksiensa takia, joissa joko vähäteltiin peliongelmaa tai annettiin ymmärtää, että rahapelien runsas pelaaminen on osa normaalia elämää.

– Veikkauksen reaktiota poistaa kaupoista ja huoltamoista jopa 3 000 rahapeliautomaattia ei mietitty loppuun asti.
Veikkaus lähti laukalle ja unohti rahapeliautomaattien merkityksen kylille, kaupoille ja huoltamoille. Saatujen tulojen korvaaminen myyntiä kasvattamalla tai muilla oheispalveluilla voi osoittautua monelle mahdottomaksi, perussuomalaisten kansanedustajat Vilhelm Junnila ja Mikko Lundén toteavat.

Automaateista elinvoimaa ja yhteisöllisyyttä

Veikkaus maksaa asiamiehille, vaikka huoltamoyrittäjälle, keskimäärin 4 500 euroa vuodessa siitä, että automaatti on sijoitettu toimipisteeseen. Vaikka pääasiallinen kate tuleekin myynnistä, ovat lisäpalvelut kuten peliautomaatit silti erittäin tärkeitä varsinkin pienille toimijoille.

– Rahapeliautomaatit ovat myös Veikkaukselle iso tulonlähde ja sitä kautta elintärkeitä monelle yleishyödylliselle järjestölle, joille rahoituksen saaminen vapailta markkinoilta olisi hankalaa tai mahdotonta, Junnila ja Lundén kuvaavat nykytilannetta.

He kysyvät asianomaiselta ministeriltä, miten hallitus aikoo kompensoida päätöksestä koituvat tulonmenetykset.

Tuskin vaikutusta ongelmapelaamiseen

Pienten kylien ja syrjäseutujen kioskin tai huoltoaseman peliautomaatti on monesti tärkeä osa palveluntarjontaa myös sosiaalisena kohtaamispaikkana.

Monesti tämä luo ja ylläpitää yhteisöllisyyttä, erityisesti vanhemman väen keskuudessa, jotka eivät välttämättä liiku juuri oman pitäjänsä ulkopuolelle. Ei ole harvinaista, että sama kaveriporukka kokoontuu kioskille tai kaupalle ensin kahvittelemaan ja sitten pelaamaan.

– Automaattien poistoa perustellaan peliongelmien vähentämisellä, mutta ongelmapelaaja ei todennäköisesti lopeta pelaamista automaatin hävittyä, vaan siirtyy muihin keinoihin, vaikka Veikkauksen omalle tai ulkomaalaiselle nettikasinolle. Pelitulot valuvat ulkomaille haittojen jäädessä Suomeen, Junnila ja Lundén muistuttavat.

– Suljettuun tilaan sijoittaminenkaan ei sinänsä muuta tilannetta, koska kauppiailla on jo kaukosäätimet, joilla pelaaminen voidaan tarvittaessa lopettaa. Ilmoitetuista muutoksista varmasti tehokkaampi on pakollisen tunnistautumisen käyttöönoton aikataulun nopeuttaminen. Alaikäisten pelaaminen saadaan käytännössä täysin lopetettua ja tunnistautuminen mahdollistaa ongelmapelaamisen havaitsemisen ajoissa, sekä avun tarjoamisen kohdennetusti.

SUOMEN UUTISET