Lainsäädännön arviointineuvosto tiedotti eilen, että hallituksen luonnos sote-uudistukseksi ei huomioi riittävästi vaikutuksia julkiseen talouteen, yrityksille ja kolmannen sektorin toimijoille.


– Sote-uudistuksen rahoituksen suunnittelu on paljastumassa flopiksi. Uudistuksen kustannusten arviointi on jäänyt tekemättä. Hallitus ei ole kertonut, että mistä se aikoo saada sote-rahat eli ovatko ne olemassa vai tehdäänkö niiden löytämiseksi säästöjä. Hallitus puuhailee sote-uudistukseen maakuntaveroa, jolla haetaan rahoituspohjaa, mutta koko malli on vielä levällään ja epävarma. Maakuntaveron vaikutuksista kukaan ei tiedä, mutta se voi johtaa verotuksen kiristymiseen, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen sanoo.

Jos rahat eivät riitä, jostain pitää karsia

Juvosen mukaan hallituksen sote-uudistuksen takana vaanii henkilöstön vähentäminen, palveluverkoston karsiminen sekä asiakasmaksujen nostaminen.

– Kun jatkossa palvelut eivät ole enää yksittäisen kunnan vastuulla eikä maakunnilla riitä rahat, ainoa ratkaisu voi olla laittaa pienten kuntien osalta sote-palveluissa lappu luukulle. Sitten ihmetellään, miten ikäihmiset voivat enää elää näissä kunnissa, kun lähin terveysasema on sadan kilometrin päässä, Juvonen pohtii.

– Työllisyyskeskustelun keskiössä on kysyttävä hallitukselta, tuoko sote-esitys sote-alalle työtä vai viekö se työpaikkoja. Sen lisäksi, että monien maakuntien rahoitus on tiukalla, on kysyttävä, turvaako esitys pk-yritysten toimintamahdollisuudet, muun muassa maaseutujen pienet, usein naisyrittäjien ylläpitämät hoivakodit? Näiden yrittäjien viesti on ollut se, että säästötavoitteet heikentävät heidän mahdollisuuttaan tuottaa palveluja eli hoitaa vanhuksia. Vanhuksen hoivan hinnat halutaan polkea niin alas, että toimijat eivät kykene enää toimimaan, Juvonen huomauttaa.

”Ketkä jätetään kentän laidalle?”

Juvosen mukaan vaikutusarvioinnin puuttuessa uhkana on sote-toimijoiden pudotuspelin alkaminen.

– Arviointineuvosto nostaa esiin vaikutusarviointien puutteen myös yhteiskunnallisten yritysten ja järjestöjen näkökulmasta. Kolmannen sektorin toimijoiden tulevaisuus jää täysin avoimeksi sote-uudistuksessa, vaikka kaikki tietävät niiden yhteiskunnallisen merkityksen.

– Ketkä toimijat jäävät sote-kentälle ja hyvinvointialueille, ketkä jätetään kentän laidalle ja kuka muistaa palveluita tarvitsevan asiakkaan? Juvonen kysyy.

SUOMEN UUTISET