

LEHTIKUVA
Juvonen: Valiokunnan syyllistämisen loputtava – soten viivästyminen on hallituksen omaa syytä
Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen ei allekirjoita pääministeri Juha Sipilän (kesk.) eilistä tiedotusta siitä, että sote-lakien viivästyminen ja koko uudistuksen viivästyminen olisivat sosiaali- ja terveysvaliokunnan syytä.
Sipilä totesi, että virkamiesarvion mukaan sote-uudistuksen alkaminen lykkääntyy 2021:een, jos sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnos ei valmis heinäkuussa (STT 20.6.2018).
– Opposition edustajana ja soten ytimessä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuvana en suostu allekirjoittamaan pääministerin lausuntoa. Aikataulut paukkuvat, mutta se on ihan hallituksen omaa syytä. Hallituksen omat urakkalaskelmat ovat pettämässä ja siihen hallitus saa etsiä syyt ihan omasta toiminnastaan, Juvonen sanoo.
Lainvalmistelussa puutteita
Sote-lakien valmistelu on ollut Juvosen mielestä puutteellista ja perustuslakivaliokunnan esiin nostamat ja korjaamista vaativat asiat olivat odotettavissa.
– Perustuslakivaliokunnan lausunto on velvoittava ja meidän tulee tehdä vaadittu korjaukset huolella. Lainvalmistelussa on ollut vajavuutta ja puutteita, mutta hallitus ei ole niitä joko ymmärtänyt, osannut odottaa tai ei ole edes välittänyt tietää. Hallituksen lehmänkaupat valinnanvapaudesta ja maakuntauudistuksesta on johtanut siihen, että koko sote-paketti on solmussa ja sekaisin, Juvonen painottaa.
Turha painostaa valiokuntaa
Juvosen mukaan puolueiden omat pyrkimykset ja tavoitteet ovat ajaneet kaiken muun ohi.
– Koko sote-paketti on viivästynyt, mutta syylliset siihen eivät löydy todellakaan sosiaali- ja terveysvaliokunnasta. Lainvalmistelun heikkous on ollut esillä usein tällä hallituskaudella. On ollut lakiesityksiä, joita on vedetty pois ja joissa on ollut ongelmia. Nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan niskaan laitetaan valtavaa painetta ja kiirettä, jolla väkisin yritetään viedä tätä suurta sote-uudistusta läpi.
– Kiireellä ei tule onnistunutta lainvalmistelua. Hallitus saa katsoa peiliin ja ryhtyä todenteolla toimiiin sen eteen, että lainvalmistelun laatu paranee tulevaisuudessa. Sote-paketti tulee tehdä huolella ja ajan kanssa. Jos hallitus on vatuloinut, niin sote-valiokunta ei ole ainakaan hutiloinut. Meillä on suuri vastuu siitä, mitä päästämme käsistämme läpi. Tämä uudistus on suomalaisia ihmisiä varten, se on tehtävä huolella. Kiirellä ja aikataulurajoilla ei tule valiokuntaa painostaa tai piiskata, Juvonen kritisoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juvonen: Sote-hoppu loppu – valinnanvapauslain korjaaminen iso urakka ja rahoituslain korjaaminen suuri haaste

Meri vastaa Ilta-Sanomien kirjoitukseen: Pitäisikö minun toimittajan mielestä politikoida perustuslakivaliokunnan jäsenenä?

Juvonen: Vanhustenhoidosta on tullut soten vähäpätöisin prioriteetti

Perussuomalaiset vaativat vastausta pääministeriltä: Miksi te kiristätte ja syytätte valiokuntaa, kun vastuu on hallituksella?
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.