Jyväskylän kaupunki aikoo leikata jopa 900 henkilötyövuotta vuosina 2014-16. Leikkausten avulla aiotaan säästää noin 50 miljoonaa euroa. Jyväskylän kaupunginhallitus päätti asiasta perjantaina lyhyessä kokouksessa yksimielisesti.

Leikkaukset aiotaan panna toimeen vuosina 2014-16. Neuvottelut aloitetaan 2.10.2013 ja ne päättyvät kuuden viikon kuluttua 12.11.2013. Yhteistoimintaneuvottelut koskettavat koko kaupunkiorganisaatiota mukaan lukien liikelaitokset.

Tuupainen: Ei äkkijarrutusta

Perussuomalaisten jyväskyläläinen kansanedustaja Kauko Tuupainen suosittelee, ettei asiassa tehtäisi käsijarrukäännöstä, vaan edettäisiin maltillisesti yhteistyössä ay-liikkeen kanssa.

– Tekeviä käsiä tarvitaan kuitenkin suorittavassa portaassa. Leikkaukset pitäisi suunnata ensin korkeapalkkaiseen herraportaaseen, jossa väkeä on kuin pipoa kuntien yhdistämisen seurauksena, Tuupainen toteaa.

Tuupainen, 73, on toiminut Jyväskylän valtuutettuna vuodesta 1977 aluksi SDP:n ja vuodesta 2006 perussuomalaisten riveissä. Tilintarkastuksen ammattilaisena hän on seurannut huolissaan kaupungin rahankäyttöä, joka on johtanut suureen velkaantumiseen.

– Olemme sinuanneet valtuustossakin joitakin suuria virheinvestointeja, kuten Lutakon tunnelin, joka maksoi yli 10 miljoonaa euroa. Vastustin Korpilahden kunnan liittymistä kaupunkiin, kuten enemmistö sen 5 000 asukkaastakin. Sen mukana tuli 14 miljoonaa euroa velkaa, mikä vaikutti veroasteeseen prosenttiyksikön verran. Erään maa-alueen ostoon sijoitettiin 13 miljoonaa euroa, samaan aikaan valtio pienentää valtionosuuksia. Suoraan sanoen tämä on hirvittänyt, Tuupainen manaa.

Neljän vuoden aikana Jyväskylä nosti veroastetta 20 prosenttiin, mitä ei ole nyt aiottu enää nostaa. Kouvolan tapaan myös Jyväskylän kuntaliitokset, joissa Jyväskylän maalaiskunta ja Korpilahti liittyivät kaupunkiin, tehtiin vuonna 2009, minkä vuoksi henkilöstöleikkaukset tulevat ajankohtaisiksi nyt viiden vuoden suoja-ajan vuoksi.

– Joka kunnassahan oli omat virkamiehensä, joille piti kaikille keksiä tehtävää, Tuupainen toteaa ja jatkaa:

– Joka tapauksessa toivoisin, että tehtäviä täytettäisiin luovasti omalla väellä uudelleen sijoittaen. Olen minäkin tehnyt suorittavaa työtä, vaikka herraportaassa tilintarkastajana pitkään olinkin.

Nyt Jyväskylässä suunnitellaan jo kuuden kunnan liitosta, mikä on oma lukunsa.

PS puheenjohtaja: Rahat on työnnetty kerskakulutukseen

Jyväskylän perussuomalaisten puheenjohtaja ja valtuutettu Tapani Mäki on Tuupaisen kanssa samoilla linjoilla: Jyväskylän rahooja on työnnetty kerskakulutukseen palveluiden sijasta.

– Kaupungissa on jo nyt monia terveysasemia, joihin ei tahdota saada riittävästi henkilökuntaa suuresta tarpeesta huolimatta. Samaan aikaan on löydetty rahaa urheilun ja kulttuurin suurhankkeisiin. Palveluiden sijasta on kiillotettu huolellisesti kaupungin ulkoasua Lutakon sillalla ja suurilla monumenteilla, Mäki moittii.

– Jos leikkaukset suunnataan nyt työntekijöihin, se on väärä suunta. Kaupunki kasvaa jatkuvasti, joten tarvitsemme palveluvalmiutta, väkä on jo yli 133 000 ja määrä kasvaa, Mäki muistuttaa.

Hänen mielestään kaupunki ei ole kuunnellut varoituksia eikä reagoinut jo vuonna 2008 alkaneeseen lamaan riittävästi. Vanha meno jatkui, kunnes nyt tuli pää vetävän käteen.

– Myöskään kaupungin suurta työttömyyttä ei ole hoidettu millään tavalla, se on Suomenkin mittakaavassa retuperällä, Mäki moittii.

Veli-Pekka Leskelä