CBS Newsin toimittaja Clarissa Ward kertoo 60 minuuttia –ohjelman julkaisemalla videolla kummallisista haastattelukokemuksistaan länsimaalaistuneiden ekstremistien kanssa. Ward haastatteli ohjelmaansa varten muslimeja, jotka rekrytoivat aivan avoimesti brittejä ISIS-järjestöön.

– Länsimaalaistuneiden ekstremistien kanssa keskustelu on hyvin haastavaa. Naisena ja journalistina minun oli hyvin vaikeaa ymmärtää, kuinka haastateltava minuun suhtautui. Yhtäällä hän saattoi vitsailla ja naureskella. Hetken päästä sama henkilö totesi minulle jotain äärimmäisen loukkaavaa. En tiedä, kuinka tähän pitäisi suhtautua, Ward kertoo.

Wardin haastatteleman saarnaajan Anjem Choudaryn vaatimuslista on hämmentävä. Hän haluaa lakkauttaa demokratian ja ottaa sharia-lain käyttöön kaikkialla Euroopassa. Niin ikään homoseksuaaliset suhteet ja alkoholi kuuluvat kiellettyjen asioiden listalle.

60 minuuttia –ohjelman mukaan Choudary harjoittaa ns. ”suullista jihadia”. Tämä tarkoittaa myönteistä suhtautumista toimittajien haastattelupyyntöihin ja laajaa näkyvyyttä sosiaalisen median välineissä.

Lontoon sharia-partiot

Ward kuvailee haastateltujensa elävän ikään kuin rinnakkaisessa todellisuudessa, johon eivät kompromissit kuulu.

– Haluan nähdä joka ainoan naisen verhottuna päästä varpaisiin, islam-aktivisti Abu Rumaysah vaatii ja jatkaa: Haluan, että varkaiden kädet katkaistaan. Haluan, että ne, jotka harrastavat seksiä avioliiton ulkopuolella, kivitetään kuoliaaksi. Haluan näin olevan Britanniassa ja myös Yhdysvalloissa.

Rumaysah kuuluu Itä-Lontoon puistoissa kiertelevään sharia-partioon. Hän ajautuu Clarissa Wardin kanssa väittelyyn siitä, pitääkö naisten olla hunnutettuja vai ei.

– Vaatimus hunnuttamisesta on törkeä. Omassa kodissasi voit tehdä mitä haluat, Ward kertoo.

– Peitä itsesi. Pukeudu hijabiin, Rumaysah käskee.

Vastaus saa kokeneen toimittajan mykistymään. Hän toteaa hetken päästä vaatimuksen olevan absurdi.

Wardin ja Rumaysahin keskustelu Youtube-videon kohdassa 1 min 28 sek.

CBS Newsin ohjelman sivut täällä – Campaigning for ISIS in the West.

Matias Turkkila