Katalonian uusi aluejohtaja on Quim Torra. Hän on hyvin kansallismielinen ja separatistinen toimittaja ja kirjailija. Kataloniassa on yritetty tuloksetta saada uutta aluejohtajaa Espanjan pääministeri Mariano Rajoyn hajoitettua itsenäisyysjulistuksen antaneen aluehallituksen ja määrättyä Kataloniaan uudet vaalit joulukuussa.

Kataloniassa olisi jouduttu pitämään uudet aluevaalit, jos aluehallitusta ei olisi saatu kasaan 22.5. mennessä. Aiemmat aluejohtajavalinnat ovat kaatuneet laillisiin esteisiin, kun ehdokkaat ovat joko maanpaossa tai Espanjan pidättämiä.

Torra sai maanantaina johtajuuden täpärässä äänestyksessä 66-65. Laitavasemmistolaisen ja separatistisen CUP:n neljä edustajaa äänesti tyhjää. Puolue on kertonut kuitenkin jäävänsä oppositioon. Ex-aluepresidentti Carles Puigdemont ehdotti Torraa uudeksi aluepresidentiksi.

Täyslaidallinen kohti Madridia

Torra ei jäänyt jahkailemaan, vaan tykitti täyslaidallisen kohti Madridia. Hän kertoi ensi töikseen, että aluehallinto aikoo jatkaa Katalonian itsenäistymisaikeita.

– Olemme lojaaleja lokakuun ensimmäisen päivän mandaatille. Me pystytämme itsenäisen Katalonian tasavallan, Torra julisti viitaten lokakuun kansanäänestyksen tulokseen.

Aluehallitus aikoo laatia Katalonian perustuslain.

Madrid valppaana

Rajoy kertoi, ettei hän ilahtunut Torran viestistä, mutta ei aio puuttua pelkkiin sanoihin. Hän kertoi Madridin olevan valppaana estämään kaikki Espanjan perustuslakia rikkovat toimet. Perustuslaissa Espanja määritellään jakamattomaksi.

Espanjan on määrä purkaa Kataloniaa koskevat erityistoimet, kun maahan saadaan toimiva aluehallitus. Erityistoimiin on kuulunut aluehallinnon hajottamisen lisäksi muun muassa Katalonian poliisivoimien alistaminen suoraan Madridin hallinnon alle. Rajoy kertoi, että poikkeustoimiin ryhdytään uudelleen tilanteen niin vaatiessa.

Jyrkimmin Katalonian itsenäisyyttä vastustavan Ciudadanosin mielestä Madridin tulisi jatkaa poikkeustoimia, vaikka Katalonian aluehallinto aloittaisikin tehtävänsä. Puolueen Kataloniajohtaja Inés Arrimadas kertoi, että Torran puheet ovat jopa Puigdemontia separatistisempia.

Katalonian itsenäisyys horjuttaisi EU:ta ja yhteisvaluuttaa

Katalonia sijaitsee Espanjan koillisosassa. Alue on hyvin vauras. Itsenäistyessään markkinat menisivät suurella varmuudella sokkiin, mikä vaikeuttaisi Espanjan rahoituskustannuksia.

EU:lla ja euroalueella on hyvin vähän tehtävissä, jos Espanjan kokoinen maa ajautuisi markkinakaaokseen. Katalonian itsenäisyys olisi siten suuri uhka EU:lle ja yhteisvaluutalle. Tämän vuoksi EU-johtajat ovat tukeneet pääministeri Rajoyta Katalonian kiistassa.

Henri Alakylä