

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Käytetty sähköauto voi olla yllätys monella tapaa
Ismo Salonrannan auto on ympäristöystävällinen hybridi Opel Ampera vuosimallia 2013. Keskikulutus 1,4 litraa bensiiniä sadalla kilometrillä. Vuoden alusta Helsingin kaupunki poisti Ismon Opelilta vähäpäästöisten autojen pysäköintiedun.
Autoilun tulevaisuus ja polttonesteiden hinta kiinnostavat kovasti Suomen Uutisten lukijoita ja koko Suomen kansaa. Siirtymää osin tai kokonaan sähköllä kulkeviin autoihin ei kuitenkaan helpota se, että ne ovat uutena kalliita ja käytettyinä niihin liittyy yllätyksiä.
Ismo Salonrannalle yllätysten aika koitti vuodenvaihteessa, kun hybridi-Opelin vähäpäästöisten autojen pysäköintietu päättyi:
– Vuoden 2021 alusta lähtien en ole enää saanut anottua Helsingin kaupungin vähäpäästöisten autojen pysäköintietua, vaikka autoni on bensiini plug-in hybridi Opel Ampera v.2013. Tämä tuli itselleni yllätyksenä koska yhdistetty kulutus on valmistajan mukaan 1,2 l/100 km ja CO2-päästöt 27 g/km.
Terveisiä sääntöviidakosta
Näin jyrähti byrokratia Helsingin kaupungin uumenista:
– Valitettavasti ajoneuvosi ei täytä vähäpäästöisyyden kriteereitä. Kriteerit ovat, että ajoneuvosta löytyy päästötaso luokka vähintään Euro 6 ja että NEDC CO2 päästöt ovat 95g/km tai alle. Vaikka ajoneuvosi NEDC CO2 päästöt ovat 27g/km, on ajoneuvosi päästötaso luokka Euro 5.
Ismon mukaan Amperan keskikulutus on ollut 1,4 litraa bensiiniä satasella ja akkujen kesto 35-60 kilometriä per lataus. Töihin ja takaisin pääsee melkein aina sähköllä, hiukan ilman lämpötilasta riippuen. Ismon mielestä pysäköintiedun vieminen on vääryys:
– Sehän on vanhemman auton sortamista, kun päästöt ovat kuitenkin alle CO2-kriteerin. Kyllä sähköauto tulee jäädäkseen, kunhan halpenevat ja latauspaikkoja tulee lisää. Akut tosin ovat kalliita, jos joutuu vaihtamaan. Itselläni oli diesel ennen, säästö nyt tonnin luokkaa vuodessa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Vähäpäästöisten autojen pysköintimaksujen alennus akunvaihto NEDC päästötaso polttonesteiden hinta autoilun tulevaisuus hybridi akku ympäristöystävällisyys diesel sähkö bensa Helsingin kaupunki Säästöt sähköauto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Autoliitto otti kantaa hallituksen toimiin – polttoaineen hinnan nousupaine jopa 40 senttiä litralta

Esitys sähköautojen latauspaikoista eduskuntaan – Purra: Hallituksen hiilineutraalisuustavoite on etenkin nyt mahdoton

Purra: Vihreän elvytyksen sijaan pitäisi puhua vihreästä tainnutuksesta – ”Päätökset kohdistuvat palkansaajien rahapussiin siten, että asumisen, autoilun ja lämmityksen kustannukset kohoavat”

Sähköauton valmistuksen päästöt lähes kaksinkertaiset polttomoottoriautoon – käytön ekologisuus riippuu sähkön tuotantotavasta

Suomalaiset ostivat viime vuonna 773 299 henkilöautoa – diesel on edelleen kansan auto

Sähköautojen tuotanto ei ole ekologista eikä eettisesti kestävää – Koponen: “Punavihreä hallitus sulkee silmänsä ihmis- ja lasten oikeuksien rikkomiselta sekä luonnonvarojen tuhoamiselta”

Ruotsin autoliitto tylyttää volkkarin ID-sähköautojen käyttöohjeita pakkasella: ”Älä osta”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.