Autojen ympäristöystävällisyys on iso puheenaihe ja hiuksia nostattavia kokemuksia löytynee kaikista energiamuodoista. Västerbottens-Kuriren -lehden blogi kertoo tarinan melkoisesta yllätyksestä, jonka skånelainen autoilija koki, kun tuli aika vaihtaa akusto 7 vuotta vanhaan sähköautoon.

Mies osti aikanaan edistyksellisen saksalaisen sähköauton, joita valmistettiin niinkin kauan sitten kuin vuosina 2013-2014. Mies maksoi autostaan tuolloin 360 000 kruunua (35 705 euroa). Kaupan yhteydessä hän tiedusteli vaihtoakuston hintaa ja summaksi kerrottiin tuolloin 70 000 kruunua (6 942 euroa).

Kun sitten seitsemän vuoden kuluttua akku sanoi itsensä irti ja tuli vaihdon aika, koittikin totuuden hetki. Autokauppias kehotti miestä ostamaan uuden auton, sillä hänen kulkupelinsä oli nyt käytännössä arvoton. Uusi akku olisi maksanut 250 000 kruunua.

Kaikilla ei ole varaa ympäristöposeeraukseen

– Johtopäätös on se, että tasa-arvo ei yhteiskunnassamme toteudu. Kuinka monella on varaa ostaa sähköauto ilmastosyistä (mikä ei ole totta) 500 000 kruunulla ja seitsemän vuoden kuluttua sen arvo on nolla, kysyy G E Abrahamsson VK Bloggen-palvelussa.

Kirjoittaja toki mainitsee, että ensimmäisen auton ostaja tuskin pitää autoaan seitsemää vuotta, eli akkuongelmat koskevat enemmänkin käytettyjen sähköautojen ostajia. Kirjoittaja toteaa lopuksi, ettei vastusta sähköautoja sinänsä, haluaapahan vain tietää totuuden.

Vaikkapa siitä, miten sähkö riittää Ruotsissa, kun siitä jo nyt on pulaa.

SUOMEN UUTISET