Valtioneuvosto hyväksyi torstaina tieliikennettä koskevat suunnitelmat päästöjen vähentämiseksi. Tavoilleen uskollisena Marinin kabinetti siirtää päätökset toimenpiteistä tuonnemmaksi yli vaalien. Syksyllä onkin sitten luvassa kylmää kyytiä niin bensa- kuin dieselautoilijoille.

Fossiilittoman liikenteen tiekartan tavoitteena on kaivaa keinot liikenteen päästöjen puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Tiekartta on kolmivaiheinen. Toimenpiteitä on lukuisia ja osa niistä on tarkoitus rahoittaa EU:n elpymisvälineen (mahdollisella) rahoituksella.

Syyskuu on kuukausista julmin

Sähkö- ja hybridiautot toki yleistyvät varakkaamman väestönosan kulkuvälineinä ja aivan varmasti laskevat valtion vuosittain liikenteestä keräämää 8 miljardin veropottia.

Aivan kaikkea edes punavihreä hallitus voinee kattaa velanotolla, joten tiedossa on veronkorotuksia tai aivan uudentyyppisiä liikenteestä kerättäviä maksuja.

Konkreettisten päätösten kokonaisuutta odotellaan syksyn budjettiriihestä. Jos kaksi ensimmäistä vaihetta eivät tuo toivottua tulosta, hallitus on valmis laittamaan kovat piippuun tavoitteiden saavuttamiseksi.

Autoilijalle tiedossa ankarat ajat

Jos tavoite päästöjen puolittamisesta ei näytä toteutuvan, hallitus tekee päätökset muista tarvittavista toimista. Tätä varten hallitus jatkaa eri toimenpiteiden, kuten fossiilisten polttoaineiden kansallisen päästökaupan sekä ajoneuvokilometreihin ja tieluokkiin perustuvan liikenneveromallin valmistelua, seisoo liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa.

Bensan ja dieselin hinnat saattavat nousta jopa 40 senttiä litralta pelkästään päästökaupan seurauksena ja autolla ajamisesta voi vielä joutua maksamaan kilometriveroa joka ikisestä reissusta töihin, kauppaan tahi mummolaan.

Punavihreä hallitus kannustaakin kansaa kävelemään ja pyöräilemään. Erityisiä veroja tahi maksuja näille liikkumistavoille ei tiettävästi ole suunnitteilla.

Aivan kaikkea punavihreätä ideologiaa kansa ei niele. Siitä osoituksena Perussuomalaisen Nuorison kansalaisaloite polttoaineveron alentamiseksi ylittää 100 000 kannattajan rajan näinä päivinä.

SUOMEN UUTISET