

LEHTIKUVA
Liikenteen kansallinen päästökauppa nostaisi pumppuhintaa jopa 40 senttiä litralta – veroryhmän ehdotuksesta tyrmistynyt Eerola: ”Kohtuuton lasku suomalaisille”
Kansallisen tieliikenteen päästökaupan valmistelu on alkanut. Päästökauppa tarkoittaa, että valtio huutokauppaisi bensiinin ja dieselin jakeluoikeuksia. Perussuomalaisten mukaan tämä johtaisi Suomessa automaattiseen ja huomattavaan polttoainehintojen korotukseen.
Päästökauppajärjestelmässä polttoaineen jakelija ostaisi valtiolta myytävää fossiilista polttoaineen hiilidioksidin määrää vastaavan jakeluoikeuden. Huutokaupattavien oikeuksien määrää supistetaan ja polttoaineen hintaa pakotetaan ylöspäin ja sitä kautta autoilijoita vähentämään autolla liikkumistaan päästövähennystavoitteen saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä.
– Myyntilupajärjestelmä nostaisi bensiinin ja dieselin pumppuhintoja progressiivisesti suhteessa tilannekohtaiseen hinnankorotustavoitteeseen, liikenne- ja viestintäministeriön taustamuistion mukaan kaikkiaan jopa 34–40 senttiä litralta. Tämä tarkoittaa suomeksi polttoaineiden hintojen automaattista korotusta, jotta autoilun määrää saadaan vuosittain leikattua, toteavat valtiovarainministeriön liikenteen verotuksen uudistamista selvittäneen työryhmän loppuraporttiin tutustuneet perussuomalaiset.
Ilmaston kannalta ei mitään merkitystä
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Juho Eerola on ehdotuksesta suorastaan tyrmistynyt.
– Suomalaiselle työmiehelle ja suomalaiselle yrittäjälle lankeava lasku on kohtuuton, jos tätä aletaan todellakin toteuttamaan. Ilmaston kannalta sillä ei ole loppujen lopuksi mitään merkitystä, koska kyseessä on globaali ongelma, sanoo Eerola.
Suomen maariski kasvaa huomattavasti
Perussuomalaisten mielestä ehdotus on tyrmättävä, koska liikenteen päästökauppajärjestelmä nostaa pumppuhintoja arvaamattomasti. On mahdotonta etukäteen varmuudella määrittää, kuinka suuri hinnankorotus riittää pakottamaan ihmiset leikkaamaan autoiluaan riittävästi.
– Myyntilupajärjestelmä automatisoi polttoaineen hinnankorotukset ja poistaa poliittisen vastuun korotuksista. Myyntilupajärjestelmästä tai polttoaineen hinnannoususta ei ole tehty kattavaa vaikutusarviointia, eikä sitä esitysaikataululla ole myöskään mahdollista toteuttaa.
– Suomen maariski kasvaa huomattavasti, kun yhtä yritysten keskeistä kustannuskomponenttia eli logistiikkakustannusten nousun suuruutta ei pystytä ennakoimaan. Suomen maariskin kasvaminen johtaa tällä hetkellä kannattavasti toimivien tehtaiden sulkemiseen ja uusista investoinneista Suomeen luopumiseen, perussuomalaiset uskovat.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- myyntilupajärjestelmä maariski kansallinen tieliikenteen päästökauppa pumppuhinnat polttoaineiden hinnankorotukset diesel Liikenne- ja viestintäministeriö Bensiini Päästökauppa ilmastopolitiikka Juho Eerola
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Liikenteen verotuksen uudistamista selvittänyt työryhmä puhalsi synkkiä pilviä suomalaisen autoilun tulevaisuuden ylle – Elomaa: ”Järki käteen hallitus ja tieliikenteen kurittaminen jäihin”

Ministerit Marin ja Saarikko uskovat ilmastotoimien tuovan työpaikkoja – Halla-aho huomauttaa korkealle asetetun ilmastokunnianhimon riskeistä työlle ja teollisuudelle

Halla-aho: Suomi ei voi toimia autoilun sähköistymisen edelläkävijänä – ”Ilmastohumppa on pelkkää rahastusta”

Punavihreä hallitus hyväksyi tieliikenteen päästövähennykset – autoilijalle tiedossa kylmää kyytiä

Perussuomalaiset: Väyläverkon laatu on suoraan yhteydessä yritysten toimintaedellytyksiin ja työllisyyteen

Sekoitevelvoitetavoitetta ei ole teknisesti eikä taloudellisesti mahdollista toteuttaa – Purra: ”Suomen kunnianhimo ilmastopolitiikassa on typeryyttä”

Dieselin alennetun verokannan poistaminen on turmiollista vientiteollisuudelle – Ranne: ”Liikkumisen suhteen Suomi on jo nyt EU:n kalleimpien maiden joukossa”

Hallitus verottaa ennätysmäisesti asumista ja liikkumista – ja lisää on luvassa

Hallitus jatkaa autoilun kustannuksien kasvattamista – pyrkii keräämään autoilijoilta miljardin enemmän neljässä vuodessa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.