

Lehtikuva
Sähköautojen tuotanto ei ole ekologista eikä eettisesti kestävää – Koponen: ”Punavihreä hallitus sulkee silmänsä ihmis- ja lasten oikeuksien rikkomiselta sekä luonnonvarojen tuhoamiselta”
Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koposen mukaan sähköllä kulkevat ajoneuvot eivät ole lainkaan niin ekologisia kuin valtiot ja autoteollisuus mielellään antavat ymmärtää. Sähköautojen tuotanto ei ole ekologista, ja niiden akkuihin tarvittavia metalleja louhitaan erittäin epäeettisissä olosuhteissa.
Suomessa on meneillään tällä hetkellä todellinen akkubuumi, jonka kehitystä Suomen valtio tukee edistämällä kaivostoimintaa ja kotimaista akkutuotantoa. Suomen hallitus yrittää ohjata liikennettä sähköiseksi erilaisilla kannustimilla.
Täysin puhdasta energiaa ei ole olemassakaan
Hallituksen näkemyksen mukaan perinteisille fossiilisilla polttoaineilla kulkeville autoille hyvä vaihtoehto ovat muun muassa sähköllä kulkevat ajoneuvot. Myös autoteollisuus mainostaa sähköautoja mielellään ympäristöystävällisenä vaihtoehtona, sillä tavallisiin bensakäyttöisiin autoihin verrattuna sähköautoilla ajaminen synnyttää vain vähän hiilidioksidipäästöjä.
– Näyttää siltä, että vihreän energian varjopuolet sivuutetaan, sillä niihin liittyy teollisia ja poliittisia haasteita. Ihmisille uskotellaan, että jos kaikki ajavat sähköautolla, kaikki hiilidioksidin aiheuttamat ongelmat on ratkaistu kerralla. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä täysin puhdasta energiaa ei ole olemassakaan. Saastutamme aina, kun tuotamme jotain, aloittaa kansanedustaja Ari Koponen.
– Vihreät puhuvat jatkuvasti siitä, miten ilmasto on yhteinen, mutta unohtavat sen totaalisesti akkutuotannossa. Sähköautojen tuotanto ei ole ekologista ja akkuihin tarvittavia metalleja tuotetaan erittäin epäeettisissä olosuhteissa, missä ei kunnioiteta ihmis- eikä lasten oikeuksia. Tämä puoli sähköautoista pitäisi pystyä myös sanomaan ääneen ja keskustelemaan siitä.
Ympäristöongelmia ja ihmisoikeusloukkauksia
Vaikka sähköautoja markkinoidaan ekologisina ja vähäpäästöisinä, sähköautojen valmistamisesta syntyy paljon hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi akkujen valmistamiseen tarvitaan monia metalleja ja mineraaleja. Yhtä sähköautoa varten tarvitaan muun muassa 12 kiloa kobolttia, seitsemän kiloa litiumia ja 36 kiloa nikkeliä. Näiden metallien ja mineraalien kaivaminen ei ole kuitenkaan ongelmatonta.
Lähes 60 prosenttia maailman koboltista tulee tällä hetkellä Kongon demokraattisesta tasavallasta, jossa kaivoksissa kaivetaan metalleja erittäin vaarallisissa olosuhteissa. Merkittävä osa koboltista tulee epävirallisista kaivoksista, joissa käytetään lapsityövoimaa. Kaivosten nuorimmat työntekijät ovat vain 7-vuotiaita.
Uutisten mukaan kaivoksissa työskenteleviin lapsiin ja muihin työntekijöihin kohdistetaan raakaa väkivaltaa. Kobolttikaivokset on myös yhdistetty laajoihin ihmisoikeusloukkauksiin, korruptioon, aseellisiin ryhmiin ja verovälttelyyn.
Koboltin lisäksi myös litiumin tuotanto on hyvin kyseenalaista, sillä se kuluttaa valtavat määrät vettä jo ennestään kuivilla alueilla. Lisäksi akkuihin tarvitaan muun muassa grafiittia, josta kaksi kolmasosaa tulee Kiinasta, missä kaivaminen on saastuttanut juomavesiä ja peittänyt kyliä tummaan tomuun.
Saasteongelma pahenee entisestään
Chilessä kuparikaivosten lähettyvillä ihmisten yleisin kuolinsyy on keuhkosyöpä, kun muualla Chilessä kansalaiset kuolevat yleisimmin sydäntauteihin. Tämä on vain murto-osa metallien tuotannon aiheuttamista ympäristö- ja muista ongelmista.
– Öljyriippuvuuden tilalle on tullut uusi riippuvuus, nimittäin harvinaisten maametallien louhinta, mikä pahentaa saasteongelmaa koko ilmakehässä entisestään. Hallitusta ei kiinnosta, että laajoja alueita tuhoutuu maapallon toisella laidalla, sillä se on vastoin heidän poliittista agendaansa.
– On myös erittäin arveluttavaa, että hallitus ei nosta keskusteluun akkujen tuottamisesta aiheutuvia ympäristöön ja ihmisoikeuksiin kohdistuvia ongelmia. Sähköautot ovat kaukana ekologisista, ja niiden akkujen metallit kaivetaan todella epäeettisissä ympäristöissä. Hallitus kyllä tietää tämän, mutta hiljenee asiasta täysin, Koponen tuhahtaa.
Kierrätys vielä lapsenkengissään
Sen lisäksi, että kobolttia, litiumia ja muita harvinaisia metalleja ja mineraaleja kaivetaan erittäin epäeettisissä ja epäekologisissa olosuhteissa, niitä ei myöskään kierrätetä. Esimerkiksi kaikesta kaivetusta litiumista saadaan vain noin prosentti talteen. Monen metallin kierrätys ei ole myöskään taloudellisesti kannattavaa, vaikka teknisesti se olisikin mahdollista.
– Jotta akkuteollisuus olisi edes hieman ekologisempaa, pitäisi panostaa siihen, että jo kaivetut metallit voidaan käyttää uudelleen. Uudistua pitää, mutta ei silmät kiinni, päättää Koponen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- akkuteollisuus saasteongelma kuparikaivokset lapsityövoima ihmisoikeusloukkaukset maametallien louhinta maametallit akkutuotanto lasten oikeudet hiilidioksidipäästöt punavihreä ilmastopolitiikka Koboltti ympäristöongelma Ari Koponen Sähköautot Ihmisoikeudet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ari Koponen: ”Huijataanko suomalaiset sähköautoihin väliaikaisilla tukimuodoilla?”

Käytetty sähköauto voi olla yllätys monella tapaa

EU:n elvytysrahat lentämässä taivaan tuuliin – Koponen: ”Tämä on täyttä hulluutta”

Peltokangas: Hallituksen ilmastopolitiikka on vailla järkeä – vihreästä siirtymästä tulee myrkynvihreä maailmanlaajuinen ekofloppi

Kallein bensa maksaa Suomessa jo lähes 1,90 € litralta – kesällä reippaasti kalliimpaa

Putkonen: Maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka tarkoittaa sitä, että tavallisilta suomalaisilta loppuvat rahat

Perussuomalaiset: Väyläverkon laatu on suoraan yhteydessä yritysten toimintaedellytyksiin ja työllisyyteen

Sähköautot hyytyvät lumimyrskyssä moottoriteiden tuntikausien jonoihin – virta ei riitä ja lataaminen on mahdotonta

Ruotsin autoliitto tylyttää volkkarin ID-sähköautojen käyttöohjeita pakkasella: ”Älä osta”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.