Iltalehti uutisoi perjantaina Kelan ongelmista – hakemusruuhkille ei näy loppua, rahat uhkaavat loppua, tuhansilta on leikattu toimeentulotukea. Samaan aikaan Kela tuputtaa vieraskielisillä nettivideoilla toimeentulotukea turvapaikanhakijoille. Tuen maksatukseen tarvitaan turvapaikkapäätös ja oleskelulupa, video ohjeistaa.

Vantaan Sanomat uutisoi aiemmin tänä vuonna, että joka kolmas toimeentulotuen asiakas on vieraskielinen.

Joka kolmas pääkaupunkiseudulla asuva Kelan toimeentulotuen asiakas puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea tai ruotsia, Vantaan Sanomat kertoi.

Lehden mukaan vieraskieliset ovat yliedustettuina toimeentulotukiasiakkaissa. Korkein osuus on Espoossa (38,9 prosenttia), mutta yliedustus on korkea myös Helsingissä (31,3 prosenttia) ja Vantaalla (35,9 prosenttia).

– Suurimmat vieraskielisten ryhmät toimeentulotukipäätöksissä ovat Kelan tilastojen mukaan venäjän-, arabian-, somalin- ja vironkieliset, Vantaan Sanomat kirjoittaa.

Kela palveleekin suurimpia kieliryhmiä kohdennetuilla palveluilla. Kela muun muassa tiedottaa etuisuuksista muun muassa arabian, farsin, somalin, venäjän ja viron kielellä.

Ohessa Kelan julkaisema englanninkielinen video, jossa esitellään etuisuuksia ja niiden saamisen edellytyksiä. Video on tekstitetty arabiaksi, kurdiksi, persiaksi ja somalin kielelle.

https://www.youtube.com/watch?v=9WpmesGMpcw

Kelakanava, Youtube. 1 min 54 sek.

Kyseinen video on ensimmäinen asia, jota Kelan sivustolle saapuva arabiankielinen käyttäjä saa katsottavakseen.

SUOMEN UUTISET