Täysistuntosalissa keskusteltiin tällä viikolla hallituksen esityksestä eduskunnalle vuoden 2020 kolmanneksi lisätalousarvioksi. Ari Koponen kritisoi jyrkästi valtion lähes miljardin euron menolisäyksiä, jotka katetaan kokonaisuudessaan lisävelanotolla.

Myöskään euromaiden yhteisvastuun kasvattaminen ei ole perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koposen mielestä perusteltua.

– EU:n kaikkien tukimekanismien koko on jo 1,5 biljoonaa eli 1 500 miljardia euroa. Kuten Ville Vähämäki torstain kyselytunnilla vertasi, summalla voisi ostaa jokaiselle suomalaiselle uuden sähköauton ja 200 000 euron talon.

– Vaikka elvytyksen tarve on suuri, se ei poissulje sitä tosiasiaa, että syksyn budjettiriihessä on myös kriittisesti käytävä läpi valtiontalouden menoja. Miljoonia ei ole varaa heitellä jokaiseen koloon, mikä tuntuu tällä hetkellä olevan hallituksen linja, Koponen kritisoi.

Miljardeja maailmalle velkarahalla

Koponen peräänkuulutti myös kustannustehokkuutta. Budjetissa on 6 miljoonaa euroa mobiilisovelluksen kehittämiseen, jota ei ole edes kilpailutettu.

– Miksi ylipäätänsä jokaisen EU-maan täytyy kehittää oma sovellus? Olisiko voitu koordinoidusti yhteiskehittää? Koponen hämmästelee.

– Lähes sama summa, viisi ja puoli miljoonaa euroa, annettiin juuri vapaaehtoisrahoituksena YK:n alaiselle WHO:lle, vaikka järjestö käyttää vuosittain noin 200 miljoonaa dollaria pelkästään työntekijöidensä matkakuluihin.

Koponen peräänkuuluttaa, missä ovat toiminnan tehostaminen ja varmistus, että miljoonat, jotka velkarahalla WHO:lle syötetään, menevät todella koronan vastaiseen toimintaan.

– Ei pidä unohtaa kehitysapua, jonka 300 miljoonan budjettilisäys pitäisi tällaisessa kriisitilanteessa laittaa ensimmäisenä jäihin. Nämä rahat tarvittaisiin Afrikan sijaan Suomen talouden elvyttämiseen, Koponen jatkaa.

Valtion budjetin kehitysyhteistyön määrärahat ovat tänä vuonna huimat 1 030 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa lähes 3 miljoonaa euroa joka päivä.

Vaihtoehtoja velanotolle on

Koposen mielestä hallituksen tulisi ennen kaikkea pohtia, mitä vaihtoehtoja Suomella on pelkälle velanotolle. Perussuomalaiset eivät kannata verotuksen kiristämistä, mutta Koponen jo useaan otteeseen puhunut veropohjan tiivistämisestä ay-liikkeiden osalta, sillä nämä yleishyödyllisiksi listatut yhteisöt nauttivat yhä edelleen verovapaudestaan.

– Täältä valtio voisi laskelmien mukaan saada satojen miljoonien tulot.

– Tänä keväänä pelkästään Kojamo maksaa omistajilleen kaikesta huolimatta osinkoina 84 miljoonaa. Kansalaiset ovat ahdingossa lomautuksien vuoksi, ja korkeiden vuokrien takia Kelan kautta tulevat asumistuet valuvat suoraan Kojamon kautta verovapaana vuolaana tulona eläkeyhtiöille ja ammattiliitoille. Onko tässä tai esimerkiksi 6 miljoonan puoluetukien korottamisessa mitään järkeä? kysyy Koponen.

SUOMEN UUTISET