

PS ARKISTO
Koponen: Menevätkö veroeuromme koronan vastaisiin toimiin vai WHO:n silkkaan törsäilyyn?
Suomi on maksanut vuonna 2019 Maailman terveysjärjestö WHO:lle 3,55 miljoonaa euroa ja tänä vuonna koronaviruspandemian varautumis- ja vastesuunnitelman rahoittamiseksi 1 miljoonan. Viime viikolla hallitus päätti myöntää vielä 5,5 miljoonan vapaaehtoisrahoituksen.
YK:n alaisuudessa toimivalle järjestölle on satanut kritiikkiä koronaepidemian huonosta hoidosta muun muassa Australian ja Yhdysvaltojen suunnalta, eikä tämä suinkaan ole ensimmäinen kerta.
– Esimerkiksi vuonna 2016 järjestö käytti noin 200 miljoonaa dollaria työntekijöidensä matkakuluihin. Se on enemmän kuin mitä järjestö käyttää aidsin, tuberkuloosin ja malarian vastaiseen taisteluun yhteensä. Pelkästään järjestön entinen pääjohtaja on törsännyt yhden vuoden aikana yli 370 000 dollaria matkustamiseen. Tämä on käsittämätöntä, kansanedustaja Ari Koponen lataa.
Marin jakaa avokätisesti veronmaksajien rahoja
Suomen antama lisärahoituspäätös perustui hallituksen yhdessä sopimalle linjalle, jolla halutaan tukea WHO:n työtä ja roolia poikkeuksellisen tilanteen keskellä sekä rohkaista muutakin kansainvälistä yhteisöä toimimaan samoin.
– Jos haluamme osoittaa tukemme WHO:lle, tulisi samalla saada selvitys mihin veronmaksajiemme eurot kanavoituu. Ei ole järkeä pumpata organisaatioon rahaa, jolla maksetaan business-luokan lennot sviitteihin ympäri maailman. Jokainen ihminen ansaitsee työstään palkan, mutta tällainen lahjoitettujen rahojen kustannustehoton käyttö on kaikki pois oikeasta avustustyöstä, Koponen moittii.
Kaikkea toimintaa tarkasteltava
Koposen mukaan kaikkea toimintaa tulisi tarkastella ja kehittää, erityisesti näinä vaikeina aikoina kun WHO tarvitsee tukea koronan vastaiseen taisteluun ja Yhdysvallat ovat jättämässä suuren 15 % loven WHO:n vuosibudjettiin.
– Olen tiedustellut eilen jättämässäni kirjallisessa kysymyksessä hallituksen näkemystä sille, toimiiko järjestö niin kustannustehokkaasti kuin mahdollista, ja miten hallitus varmistaa, että varat kohdentuvat oikein, eli täysimääräisesti Covid-19-pandemian vastaisiin toimiin. Toivon saavani kattavan vastauksen, Koponen kertoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkynen: Miten Marinin hallitus toimisi, jos vihamielinen valtio hyökkäisi Suomeen?

Pulaa maskeista, visiireistä, suojatakeista, entä onko tehohoitopaikkoja ja henkilökuntaa riittävästi? Onko Suomi varautunut kunnolla koronavirukseen? Katso kokonaistilanne tästä jutusta

Tynkkynen: Hallituksen on lopetettava politikointi kriisin keskellä välittömästi

Suomalaisten turvallisuus on perussuomalaisille tärkein asia: “Kehitysapumenot, maahanmuuton kustannukset sekä poliittisten järjestöjen tuet ovat menoja, joista pitää näissä olosuhteissa leikata”

Ulkoministeriö jakoi taas miljoonia maailmalle – suomalaisten verovaroja sujahti Kongoon, presidentti Tarja Halosen kehityspoliittisiin tehtäviin ja YK:n ympäristörahastoon

Jani Mäkelä: “Yhä vieläkin vasemmistopuolueissa eletään sen harhakuvan vallassa, ettei mitään tarvitse tehdä”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
