Suomi on maksanut vuonna 2019 Maailman terveysjärjestö WHO:lle 3,55 miljoonaa euroa ja tänä vuonna koronaviruspandemian varautumis- ja vastesuunnitelman rahoittamiseksi 1 miljoonan. Viime viikolla hallitus päätti myöntää vielä 5,5 miljoonan vapaaehtoisrahoituksen.

YK:n alaisuudessa toimivalle järjestölle on satanut kritiikkiä koronaepidemian huonosta hoidosta muun muassa Australian ja Yhdysvaltojen suunnalta, eikä tämä suinkaan ole ensimmäinen kerta.

– Esimerkiksi vuonna 2016 järjestö käytti noin 200 miljoonaa dollaria työntekijöidensä matkakuluihin. Se on enemmän kuin mitä järjestö käyttää aidsin, tuberkuloosin ja malarian vastaiseen taisteluun yhteensä. Pelkästään järjestön entinen pääjohtaja on törsännyt yhden vuoden aikana yli 370 000 dollaria matkustamiseen. Tämä on käsittämätöntä, kansanedustaja Ari Koponen lataa.

Marin jakaa avokätisesti veronmaksajien rahoja

Suomen antama lisärahoituspäätös perustui hallituksen yhdessä sopimalle linjalle, jolla halutaan tukea WHO:n työtä ja roolia poikkeuksellisen tilanteen keskellä sekä rohkaista muutakin kansainvälistä yhteisöä toimimaan samoin.

– Jos haluamme osoittaa tukemme WHO:lle, tulisi samalla saada selvitys mihin veronmaksajiemme eurot kanavoituu. Ei ole järkeä pumpata organisaatioon rahaa, jolla maksetaan business-luokan lennot sviitteihin ympäri maailman. Jokainen ihminen ansaitsee työstään palkan, mutta tällainen lahjoitettujen rahojen kustannustehoton käyttö on kaikki pois oikeasta avustustyöstä, Koponen moittii.

Kaikkea toimintaa tarkasteltava

Koposen mukaan kaikkea toimintaa tulisi tarkastella ja kehittää, erityisesti näinä vaikeina aikoina kun WHO tarvitsee tukea koronan vastaiseen taisteluun ja Yhdysvallat ovat jättämässä suuren 15 % loven WHO:n vuosibudjettiin.

– Olen tiedustellut eilen jättämässäni kirjallisessa kysymyksessä hallituksen näkemystä sille, toimiiko järjestö niin kustannustehokkaasti kuin mahdollista, ja miten hallitus varmistaa, että varat kohdentuvat oikein, eli täysimääräisesti Covid-19-pandemian vastaisiin toimiin. Toivon saavani kattavan vastauksen, Koponen kertoo.

SUOMEN UUTISET