

Laki sallii Venäjän hyökkäyssotaan osallistumisen – Tynkkynen vaatii lakimuutosta
Suomen laki ei tule esteeksi, mikäli kansalainen lähtee ulkomaille vierastaistelijaksi hyökkäyssotaan. Tämä pätee myös siinä tapauksessa, jos kyse on liittymisestä Ukrainassa hyökkääviin venäläisjoukkoihin. Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on tehnyt eduskunnassa lakialoitteen, joka esittää muutosta nykytilanteeseen.
Nykyisen lainsäädännön puutteellisuus on tullut ilmi viimeistään Venäjän aloitettua helmikuussa häikäilemättömän hyökkäyksensä Ukrainaan. Suomi ei hyväksy Vladimir Putinin hyökkäyssotaa tai sen tueksi kyhättyjä väitteitä, mutta lain silmissä kuitenkin hyväksyy kansalaistensa lähdön tukemaan tällaistakin hyökkäystä.
– Tässä on niin räikeä ristiriita, että asiaan on löydettävä ratkaisu. Se on tarpeen käynnissä olevan sodan näkökulmasta, mutta myös tulevaisuutta ajatellen. Emme ikävä kyllä voi ajatella, että nyt nähtävä rikollinen hyökkäys olisi maailmassa viimeinen laatuaan, huomauttaa Sebastian Tynkkynen.
Hyökkäyssotien edistämisen tulisi olla rangaistavaa
Ulkomaille sotimaan lähtevä Suomen kansalainen voidaan tälläkin hetkellä tuomita esimerkiksi tehdyistä sotarikoksista, jos tämän voidaan osoittaa sellaisiin syyllistyneen. Ellei kyse ole terrorismista, taistelijaksi lähtemistä ei kuitenkaan ole laissa kielletty. Tätä tyhjiötä Tynkkysen lakialoite täydentäisi.
– Tarkoitus ei ole kriminalisoida kaikkea ulkomaiden konfliktialueille suuntaamista. Moni suomalainenkin on halunnut lähteä tukemaan Ukrainan puolustustaistelua, mikä on täysin hyväksyttävää. Sen sijaan kun kyse on laajasti kansainvälisesti tuomituista hyökkäyssodista, tulisi sellaisten edistämisen olla rangaistava teko. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi taisteluihin osallistumista tai niihin värväämistä sellaisen valtion hyväksi, joka toimii vastoin kaikkia sääntöjä. Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat tästä valitettavan selkeä esimerkki, Tynkkynen toteaa.
Lakialoitteessaan Tynkkynen määrittelee sotatoimen kansainvälisesti tuomituksi, mikäli se on ilmeisellä tavalla vastoin YK:n turvallisuusneuvoston yksimielisesti tai yleiskokouksen kahden kolmasosan enemmistöllä hyväksymää päätöslauselmaa. Tällaisiin sotatoimiin osallistuminen vapaaehtoisesti tai niiden järjestelmällinen edistäminen olisi teko, josta seuraisi aloitteen mukaan enintään kaksi vuotta vankeutta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- YK:n yleiskokous puolustustaistelu Suomen laki Ukrainan sota Venäjän hyökkäys hyökkäyssota konfliktialue sotarikokset vankeusrangaistus vierastaistelijat lainsäädäntö lakialoite Vladimir Putin Ukraina Sebastian Tynkkynen Venäjä Terrorismi YK:n turvaneuvosto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maailma ottaa järkyttyneenä vastaan Venäjän sotatoimet

Halla-aho toivotti voimaa Ukrainan kansalle: Venäjän hallinto on rikollinen niin moraalisesti kuin myös kansainvälisen lain silmissä

Halla-aho: Kriisi Ukrainassa edennyt samaan tapaan kuin 1930-luvun lopulla – ”Ylivoimainen hyökkääjä perustelee hyökkäyssotaa itsepuolustuksella”

Mäkelä: Suomi täyttää jo nyt Nato-jäsenyyden edellytykset -”On syytä katsoa avoimin mielin, millaisen Nato-sopimuksen Suomi voisi mahdollisesti saada”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää