Venäjän hyökkäys tekee peruuttamatonta jälkeä Ukrainassa. Kaatuneiden ja haavoittuneiden sotilaiden määrää ei tiedä kukaan, siviiliuhreista puhumattakaan. Surun murusia kaivetaan sosiaalisen median viidakosta.

– Petsamon 200. moottoroidun jalkaväkiprikaatin taisteluosaston 648 sotilaasta 645 kuoli. Vain kolme jäi jäljelle ja sitten kaksi heistäkin haavoittui, väitti Ukrainan presidentinhallinnon neuvonantaja Aleksei Arestovich lausunnossaan maaliskuun loppupuolella.

Petsamosta Ukrainaan lähetettiin kaksi pataljoonan taisteluosastoa, joiden tappiot ovat Ukrainan viranomaisten mukaan jo yli 1 500 sotilasta. Taisteluosastot ylittivät Ukrainan rajan Harkovan kohdalla maaliskuun alussa ja ukrainalaiset sotilaat tuhosivat jo silloin Javelin-panssarintorjuntaohjuksilla 30 ajoneuvoa.

Murmanskin alueelta on lähtöisin myös erillinen 61. merijalkaväkiprikaati, jonka kalusto kierrätettiin Pietarin kautta Mustallemerelle ennen Venäjän hyökkäystä. Prikaati menetti Berdyanskin satamakaupungissa yhden maihinnousualuksistaan Ukrainan hyökkäyksessä. Samalla tiettävästi tuhoutui 20 panssaroitua ajoneuvoa. Kyseinen prikaati osallistui myös Luhanskin miehitykseen vuonna 2014.

Sodan uhreja etsitään somesta

The Barents Observer on Putinin verisen hyökkäyksen alusta lähtien kerännyt sekä virallisista lähteistä että sosiaalisesta mediasta tietoja Suomen ja Norjan rajojen läheisyydessä sijaitsevien sotilasyksiköiden tappioista Ukrainassa. Maaliskuun 26. päivään mennessä varmistamattomista lähteistä oli löytynyt 300 hyökkäyksessä kuollutta maamme lähialueille sijoitettujen yksikköjen sotilasta.

Venäjän oman ilmoituksen mukaan sen kokonaistappiot olivat samaan päivämäärään mennessä 1 368 kaatunutta.

Oryx-sivustolta voi tarkastella yksilöityjä, sosiaalisesta mediasta poimittuja mutta vahvistamattomia tietoja hyökkääjän kalustotappioista. Sieltä löytyvät yksilöidyt tiedot ainakin 2 147 ajoneuvosta, joista puolet on tuhottu ja lähes puolet on eri teitä päätynyt Ukrainan armeijan käyttöön.

SUOMEN UUTISET