

LEHTIKUVA
Länsimaiden kansalaiset ovat pian poistuneet Sudanista – viimeinen näytös voi alkaa
Sudanissa alkoi kolmen vuorokauden tulitauko tiistain vastaisena yönä. Se pitää tai sitten ei. Länsimaille näyttää olevan tärkeätä saada väkensä ulos maasta, ennen kuin loppunäytös voi alkaa.
Asiantuntijoiden ja median edustajien poistuttua maasta Sudanin ylle laskeutuu pahaenteinen hiljaisuus. Paikalle saapuvat ja koloistaan nousevat voimat, jotka eivät muutenkaan pidä julkisuuden valokeilasta.
Valtaansa todennäköisimmin kasvattavat erityisesti he, jotka ovat olleet maassa ja suhteissa kahden sotilaallisen valtapoolin edustajien kanssa. Suuri mahdollisuus avun tarjoajalle ja vastaanottajalle on se, että tuki voidaan maksaa Sudanin omilla tuotteilla, kullalla ja muilla arvokaivannaisilla.
Kyseessä on todellinen win-win-tilanne. Paitsi maan 46 miljoonan tavallisen asukkaan kannalta, joista kolmannes tarvitsee YK:n mukaan ruoka-apua selvitäkseen arjessa. Sudanissa on jo valmiiksi neljä miljoonaa aliravittua lasta ja 11 miljoonalta ihmiseltä puuttuu myös puhdas vesi.
Valtio voi romahtaa
Taistelut Sudanissa ovat keskittyneet Afrikan suurimpiin kuuluvalle kaupunkimaiselle seudulle. Laajentuessaan sotatoimet aiheuttavat epävakautta alueelle, joka ulottuu Saheliin, Punaisenmereen ja Afrikan sarveen asti.
Sudanin armeijalla on aseissa 300 000 miestä ja ilmaherruus. Kilpailevalla RSF-joukolla on aseissa 100 000 miestä ja periaatteessa laadukkaammat varusteet. Uusimpien levottomuuksien alta Tshadiin on paennut 20 000 ihmistä, Etelä-Sudaniin 10 000 ja Egyptiin on matkalla määrittelemätön joukko ihmisiä.
Miljoonia pakolaisia
Nämä luvut ovat toki juuri nyt ajankohtaisia henkilökohtaisia tragedioita mutta suuremmassa kuvassa kärpästen surinaa Afrikan kolmanneksi suurimmassa maassa. Pakolaisuus on arkipäivää, mutta toistaiseksi se on suuntautunut lähelle.
Sudanin tilannetta kuvaa hyvin se, että maassa on miljoona muualta tullutta pakolaista. Maan sisäisiä pakolaisia on ollut viime vuosina luokkaa 7 miljoonaa, jos Etelä-Sudan lasketaan lukuihin mukaan.
Jos pakolaisvirrat suuntautuisivat Eurooppaan, sen pitäisi tapahtua naapurimaa Libyan kautta Välimerelle. Tämä toki Kremlissä hyvin tiedetään.
Mahdolliset tulijat olisivat nyt aitoja, kansainvälistä suojelua hakevia pakolaisia. Se asettaisi maailmaa halaavan EU:n jälleen kerran totisen paikan eteen.
”Mikä tapahtuu Sudanissa, ei jää Sudaniin”
Sudan on Afrikan kolmanneksi suurin maa, joka jakaa Niilin vedet yhdessä 100 miljoonan asukkaan Egyptin sekä Etiopian kanssa. Egypti tuskin pysyy sivussa kuvioista, jos Sudanin armeija on menettämässä pelin Venäjän Wagnerin tukemille RSF-joukoille.
Sudanin naapurimailla on lähes kaikilla meneillään omat konfliktinsa, jotka usein tuppaavat läikkymään rajan yli Sudanin puolelle. Tämäkään ei lisää uskoa poliittisen ja demokraattisen ratkaisun löytymiseen Sudanin Gordionin solmussa.
– Mikä tapahtuu Sudanissa, ei jää Sudaniin, ennustaa kriisien tutkimuslaitos ICG:n Alan Boswell AP:n uutisissa.
– Todennäköisintä on taistelujen leviäminen ensin Tsadiin ja Etelä-Sudaniin. Mutta mitä pidemmäksi taistelut venyvät, sitä todennäköisemmältä näyttää ulkopuolinen väliintulo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Alan Boswell vesipula Sahel Tsad Punainenmeri RSF nälänhätä Afrikan sarvi Wagner salakuljetus Etiopia Etelä-Sudan Sudan Egypti Kansainvälinen suojelu ruoka-apu Libya YK Turvapaikanhakijat Jalometallit pakolaiset Somalia Venäjä kulta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sudan on Venäjän liittolainen ja maan sisällissota voi johtaa pakolaisaaltoon kohti Eurooppaa

Italiaan kansallinen hätätila laittoman maahanmuuton patoamiseksi – Euroopan unionia kaivataan taas taakanjakoon

Hallituksen vaivihkaa valmistelema humanitaarinen viisumi olisi täyskatastrofi: Suomeen pääsisi ilman passia – tulijalla ei velvollisuutta palata lähtömaahan

Tilannekuva haltuun: Humanitaarinen maahanmuutto täytyy viimeistään nyt tunnistaa keskeisimmäksi jengirikollisuuden ja jengiytymisen syyksi
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.