Eduskunnassa keskusteltiin viime viikolla keskustan ja Liike Nytin jättämästä välikysymyksestä liittyen hallituksen talouspolitiikkaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistutti puheenvuoroissaan, että Suomen raskaasti alijäämäisen julkisen talouden velkasuhde on erkaantunut merkittävästi muista Pohjoismaista. Siksi hallituksen täytyy ohjata Suomi-laiva oikealle kurssille.

Kansanedustaja Juha Mäenpää huomautti, että talous vaikuttaa kaikkiin jollain tavalla ja luo reunaehdot muulle elämälle.

Velkasuhteen taittaminen välttämätöntä

Perussuomalaisiakin edustava hallitus sai kehysriihipäätöksensä valmiiksi huhtikuussa. Tuloksena oli noin yhden miljardin euron verran veronkiristyksiä ja noin kahden miljardin euron verran menoleikkauksia. Vaalikauden aikana hallitus sopeuttaa julkista taloutta yhdeksällä miljardilla eurolla.

– Kokonaisveroaste ei kuitenkaan nouse. Olennaista on, että päätöksillä velkasuhteen kasvu saadaan tasatuksi, Mäenpää muistutti.

– Valtioneuvoston säästöpäätöksistä esimerkiksi nostettakoon hallinnosta saksiminen, yhdistymisavustusten tason alentaminen ja kehitysyhteistyön lisäsäästöt entisten päälle, hän luetteli.

Mäenpää huomautti Suomen olevan vaarallisesti velkaantunut maa. Viimeisten noin 16 vuoden aikana julkisen talouden velkasuhde on noussut huomattavasti. Ilman kehysriihen päätöksiä julkisyhteisöjen velkaisuusaste hipoisi 90 prosenttia vuonna 2028. Lisätoimilla vuoden 2028 velkaisuusasteen arvioidaan jäävän 84,4 prosenttiin.

Keskustan kotimaisuus jää puolitiehen

Mäenpään mukaan keskustan vaihtoehtoehdossa Suomen talouden suunnaksi pisti silmään lausahdus: ”Keskustan talouspoliittisen linjan ydin on: suunniteltu Suomessa, valmistettu Suomessa, omistettu Suomessa.” Hän huomautti, että tämä voisi olla ihan perussuomalaisten kynästä.

Iloa ei kestänyt kuitenkaan kovin pitkään.

– Keskustalainen vaihtoehtotodellisuus kuitenkin poikkeaa perussuomalaisista arvoista, kun saman julkaisun materiaaliin tutustuu tarkemmin: ”Suomen pitää asettaa tavoitteeksi työperäisen maahanmuuton kasvattaminen pysyvästi korkealle tasolle”, luki Mäenpää keskustan papereista.

– Keskustapuolue siis arvostelee hallituksen vastuullista maahanmuuttolinjaa. Keskusta, se kotimainen, paljasti jälleen todellisen karvansa. Suomi muistettiin kyllä, mutta suomalaiset sivuutettiin — kotimaisuus jäi puolitiehen, Mäenpää tylytti.

Emme voi elää lastemme laskuun

Mäenpään mukaan jokainen voi myös kysyä itseltään, haluaako isänmaansa vertautuvan talouspolitiikassaan Kreikkaan ja Portugaliin vai kenties juuri Pohjoismaihin.

– Me emme voi leikata niiltä, joille ei ole mitään annettu, emmekä missään tapauksessa voi elää velaksi lastemme laskuun, hän päätti.

Suomen Uutiset