

YLE
Mäkelä: On erikoista, että Venäjän hybridivaikuttamista puolustellaan juristerialla
Eduskunnan käsittelyssä olevaa uutta rajalakia tarvitaan, koska nykyisellä lainsäädännöllä ei voi riittävästi suojautua hybridioperaatiota vastaan. Vasemmisto-opposition ryhmistä vihreille ja vasemmistoliitolle näyttäisivät kansainvälisten sopimusten muodollisuudet olevan kuitenkin tärkeämpiä kuin Suomen kansallinen turvallisuus. Demarienkin kanta rajalakiin on vielä epäselvä.
Eduskunnan käsittelyssä olevalla lailla välineellistetyn maahantulon torjumiseksi eli rajalailla on tarkoitus estää Venäjää työntämästä rajan yli ihmismassoja Suomeen painostustarkoituksessa.
Lain käsittely kiireellisenä vaatisi, että viisi kuudesosaa kansanedustajista asettuisi lain taakse kannattamaan sitä. Perusuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä katsoo, että edessä on päätöksenteon aika, sillä pelissä ovat kallisarvoiset asiat.
– Argumentit asian merkeissä on jo kuultu useampaan kertaan. Kuten pääministerikin on evästänyt: asia on saatava eteenpäin, koska kyse on Suomen itsemääräämisoikeudesta, oikeudesta olemassaoloon ja turvallisuuteen, Mäkelä sanoi eilen Ylen A-studiossa.
Jos Suomi löysäilee nyt, miltä se näyttää Venäjällä
Vasemmisto-opposition ryhmistä vihreät ja vasemmistoliitto suhtautuvat edelleen torjuvasti lakiin, jonka tarkoitus on estää Venäjän hybridivaikuttaminen ihmismassoja hyväksikäyttämällä.
Mäkelä kuitenkin kehottaa ajattelemaan asiaa hieman laajemmin.
– Voi kysyä, mitä johtopäätöksiä naapurimaassa (Venäjällä) vedettäisiin siitä, jos Suomi itse kaataa lain, jolla yritetään suojautua heidän omalta hybridivaikuttamiseltaan. Miltä se näyttää heidän näkökulmastaan? Mäkelä kysyy.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz (r.) kuvaa tilannetta ongelmalliseksi, mutta hänkin myönsi A-studiossa tarpeen uudelle lainsäädännölle.
Vasemmistoliitolta ei mitään uutta
Vihreiden tapaan myös vasemmistoliitto perustelee kielteistä kantaansa rajalakiin kansainvälisillä sopimuksilla ja ihmisoikeuksilla, kuten heillä tapana on.
Sikäli vasemmistoliiton Li Anderssonilta ei siten kuultu eilen A-studiossa asian suhteen mitään uutta.
– Lakiesitys ei ole korjattavissa siten, että se olisi sopusoinnussa EU-oikeuden ja kansainvälisen oikeuden kanssa. Ehdottomista perus- ja ihmisoikeuksista pitää huolehtia myös silloin kun tehdään päätöksiä kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi. Tulijoiden joukossa voi olla ihmisiä, joilla on perusteltu syy jättää turvapaikkahakemus, Andersson päästeli.
Mäkelä muistutti, että perusoikeudet ovat aina jännitteisessä suhteessa keskenään.
– Nyt on kyse siitä jännitteestä, onko Venäjällä oikeus hybridivaikuttaa Suomeen, onko Suomella oikeus alueelliseen koskemattomuuteen ja siitä päättämiseen, ketä tänne maahan saa tulla.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on myös korostanut, että lakia tarvitaan, koska nykyisellä lainsäädännöllä ei voi suojautua hybridioperaatiota vastaan.
Demarien kannalla ratkaiseva merkitys
Pääoppositiopuolue SDP:lla on keskeinen rooli rajalain hyväksymisessä. Kansanedustaja Matias Mäkynen kuitenkin jätti A-studiossa puolueen kannan edelleen lakiesitykseen avoimeksi.
Demarien kanta lakiin olisi tulossa hallintovaliokunnan mietinnön jälkeen. Mäkysen mukaan demarit ei kuitenkaan lähde rajalakiesityksen taakse, mikäli se ei ole ”riittävästi ihmisoikeusvelvoitteiden mukainen”.
”Ihmisoikeusvelvoitteiden mukaisuus” lienee demarien kiertoilmaus lain vesittämiselle, milloin laki ei tietenkään toimisi siinä tarkoituksessa, mihin se on valmisteltu. Mäkelä muistuttaakin vasemmistoa käsillä olevan tilanteen luonteesta.
– Tiedämme, että Venäjä organisoi väkeä. Ihmissalakuljettajille maksetaan lähtömaissa isoja summia, ja ihmiset eivät ole suojelun tarpeessa myöskään Venäjän puolella. Ihmisiä työnnetään rajalle Venäjän hallinnon ja ihmissalakuljettajien toimesta. On erikoista, että tällaista ilmiötä puolustellaan juristerialla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- juristeria välineellistetty maahantulo rajalaki kansallinen turvallisuus hybridioperaatio Anders Adlercreutz Matias Mäkynen ihmissalakuljettajat hallintovaliokunta Riikka Purra Jani Mäkelä Itsemääräämisoikeus Li Andersson Vasemmistoliitto Venäjä vihreät SDP
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rajalaki läpäisi perustuslakivaliokunnan – ”Oikeusvaltion itsepuolustus edellyttää poikkeuksellista keinoa”

Purra: Rajalakiesitys on saatava läpi – ”Jotta meillä olisi keino suojata itseämme, rajaamme, kansallista turvallisuuttamme ja vakauttamme”

Purra: rajalain kritiikki on “kehämäistä” – nykyisellä lainsäädännöllä ei voi suojautua hybridioperaatiota vastaan

Purra: Rajalakia ei tulla vesittämään – ”Tarvitsemme toimivan lain suojaamaan Suomea”

Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset: ”Vetoamme kaikkiin eduskunnassa, että rajaturvallisuutta vahvistava lainsäädäntö saatetaan nopeasti voimaan”

Saksan hallitukselta vaaditaan vastatoimia Putinin siirtolaisilla käymälle hybridisodalle ja rajua muutosta turvapaikkapolitiikkaan

Valtiovarainministeri Purra: Hyvä hallintovaliokunta! – ”Nuija kopsahti poikkeuslain mietinnölle”

Perussuomalaiset: Tärkeintä on aina itsenäisyyden turvaaminen ja kansallisen turvallisuuden varmistaminen

Rajalain läpimeno oli hiuskarvan varassa – Koponen: ”Vihervasemmisto leikki kansallisella turvallisuudella”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.