Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä nosti esiin torstain kyselytunnilla Lapin oman sote-mallin tilanteen ja vaatii tilanteen tarkastelua täysin uudelta pohjalta.

– Hallituksen rivit rakoilevat sote-uudistuksen edetessä yhä pahemmin. Lapissa on itse rakennettu ansiokkaasti omaa sote-mallia Lapin erityispiirteet huomioiden. Mielestäni hallitus on suhtautunut niin peruspalveluministeri Huovisen kuin kuntaministeri Virkkusen taholta tähän malliin jopa halveksuen, Mäntylä kritisoi.

Molemmat ministerit ovat vierailleet Lapissa kuulemassa lappilaisten ajatuksia Lapin omasta sote-mallista. Mäntylä kritisoi ministeri Huovista ja Virkkusta kyselytunnilla Lapin mallin tyrmäämisestä.

– Kemissä vieraillut ministeri Virkkunen antoi ymmärtää, että Lapissa kaksi sotealuetta olisi mahdollisia, jos kuntia pakkoliitetään yhteen. Se on minusta kiristämistä. Ministeri Huovisen viesti Lapille ei ole ollut yhtään sen myönteisempi, Mäntylä toteaa.

Mäntylä kuitenkin arvioi, että sote-uudistus on menossa uuteen suuntaan hallituksen sisäisten ristiriitojen vuoksi.

– Tällainen viesti on tullut selkeästi esiin hallitusedustajien ulostuloissa viime aikoina, hän toteaa.

Mäntylä osasi odottaa irtiottoja asiaan, kun aikarajat alkavat lähestyä uudistuksen saamisesta eduskunnan käsittelyyn. Hän katsookin, että nyt olisi mahdollisuus ja aika pohtia myös Lapin tilannetta täysin uudelta pohjalta.

– Kysyin ministeriltä, miten tässä muuttuvassa tilanteessa aiotaan huomioida harvaan asuttujen alueiden erityispiirteet. Ministerin vastaukset eivät tyydyttäneet, ja asiaan on pakko palata. Metropolialue on saamassa erityisratkaisun, miksi ei myös Lappi? Mäntylä kysyy.

PS VERKKOTOIMITUS