

MATTI MATIKAINEN
Ministeri Ohisalo sulkee silmänsä tuulivoimaloiden haitoilta – Kaisa Juuso peräänkuuluttaa ministeriltä vastuunkantoa tuulivoimarakentamisen seurauksista
Kansanedustaja Kaisa Juuso on jättänyt ympäristöministeri Maria Ohisalolle voimakkaasti lisääntyvän tuulivoimalarakentamisen haittoja koskevan kirjallisen kysymyksen. Edustaja Juuso kysyy, miten hallitus aikoo taata tuulivoimaloiden vaikutusalueelle jäävien kansalaisten oikeusturvan, kun maaseudun rauhallinen elinpiiri ja hiljaisuus vaihtuvat tuulivoimaloiden meluun ja välkkeeseen.
Kaisa Juuso tiedustelee myös, keneltä voi vaatia korvausta siitä, että tuulivoimaloiden vaikutusalueella asumisolosuhteiden heikkenemisen seurauksena kiinteistöjen arvo laskee tai niistä voi tulla kokonaan myyntikelvottomia samaan aikaan kun myös matkailuelinkeinon harjoittaminen alueella vaikeutuu.
– Lisäksi kysyin, minkä vuoksi tuulivoimaloille ei ole laadittu valtakunnallisia suojaetäisyyksiä asuinrakennuksiin, mikä vähentäisi haittavaikutuksia. Halusin myös vastauksen siihen, miksi lainsäädännössä ei tuulivoimaloille vaadita ympäristölupaa, vaikka monilta ympäristövaikutuksiltaan pienemmän mittaluokan hankkeilta ympäristölupa vaaditaan, Juuso kertoo.
Ympäristöministeri kieltäytyy tunnustamasta haittoja
Vastauksessaan ministeri Maria Ohisalo kuittaa kiinteistöjen arvonlaskua ja sen mahdollista korvaamista koskevan kysymyksen hyvin lyhyesti. Ministeri mainitsee, että tuulivoimaa koskeva kaava ei saa aiheuttaa maanomistajalle tai muulle oikeudenhaltijalle kohtuutonta haittaa, mutta jo seuraavassa lauseessa toteaa, että kohtuuttomana haittana ei pidetä sitä, että voimaloiden maisemavaikutukset yleisemminkin voivat vaikuttaa kiinteistöjen arvoon.
– Kysymykseeni tuulivoimaloiden ja asutuksen välisestä suojaetäisyydestä ministeri vastaa, ettei pidä aiheellisena valtakunnallisen suojaetäisyyden säätämistä. Kysymykseni ympäristöluvan tarpeellisuudesta ministeri Ohisalo puolestaan torjuu toteamalla, että tuulivoimalaitoksista ei aiheudu sellaisia ympäristövaikutuksia, jotka edellyttäisivät ympäristöluvan hakemista rakennushankkeisiin aina.
– Selvästikin ministeri Ohisalo kieltäytyy myöntämästä, että jatkuvasti hurjasti kasvavasta tuulivoimarakentamisesta aiheutuu haittoja voimaloiden vaikutusalueen asukkaille. Ministeri ei suhtaudu tilanteeseen rakentavasti eikä myönnä tuulivoimaloiden rakentamista ohjaavan lainsäädännön korjaamisen tarvetta, Juuso harmittelee.
– Ministeri Ohisalo sulkee silmänsä tuulivoimaloiden haittavaikutuksilta. Toivoisin ympäristöministeriltä enemmän vastuuntuntoa tähän asiaan, Juuso toteaa painokkaasti.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- suojaetäisyydet matkailuelinkeino kiinteistöjen arvo maisemahaitat tuulivoimala-alueet tuulivoimalat ympäristölupa maanomistajat ympäristövaikutukset kirjallinen kysymys oikeusturva Maria Ohisalo Kaisa Juuso Tuulivoima
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yle vitsaili räjähtävillä lepakoilla, vaikka kyseessä on tosiasia – Saksassa tuulivoimalat tappavat yli 200 000 lepakkoa vuosittain

Kuntaliitto: Tuulivoimalan nosto 30 metriä ei ole vähäinen muutos

Tutkimus ja kokemus sen todistavat: Tuulivoimalan lähellä sijaitsevan kiinteistön arvo voi pudota jopa puoleen

Ranne: Ydinvoiman alasajo ja tuulivoimauskonto ovat ajaneet eurooppalaisen energiamarkkinan kuilun reunalle

Israel harkitsee tuulivoiman lisärakentamisesta luopumista ympäristösyistä

Tuulivoiman ja vetytehtaan hyödyt ulkomaille – haitat jäävät Suomeen
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää