Poliisi on antanut Växjön muslimeille luvan rukouskutsun kuuluttamiseen kovaäänisten välityksellä moskeijan lähitanhuville. Nupit heilahtavat kaakkoon siitä huolimatta, että asiasta on keskusteltu kissankokoisin kirjaimin helmikuun puolivälistä lähtien. Poliitikot ovat nyt suurin joukoin ryntäämässä valittamaan poliisin päätöksestä.

Päätös kovaäänisen rukouskutsun sallimisesta on voimassa tästä päivästä lähtien aina toukokuulle 2019 asti. Päätökseen sisältyy Aftonbladet-lehden mukaan toki rajoituksia, kuten esimerkiksi se, että lähikoulujen pihoilla imaamin kutsun äänenvoimakkuus ei saa ylittää 110 desibeliä (suomalaisilla työpaikoilla melualtistus ei saa ylittää 89dB). Rukouskutsun kesto on kerrallaan 3 minuuttia 45 sekuntia ja kovaääniset on suunnattava poliisiviranomaisten edellyttämällä tavalla.

Poliitikot heräsivät päätöksen myötä todellisuuteen ja nyt moni heistä aikookin valittaa päätöksestä. Ruotsidemokraatit ilmoittivat välittömästi Twitter-tilillään, että ”rukouskutsun sallimisesta ei pidä pelkästään valittaa, ne on kiellettävä kaikkialla maassamme”.

Kokoomuslainen poliitikko ja kunnallisneuvos Anna Tenje pyysi jo aiemmin muslimiyhdistystä peruuttamaan anomuksensa, koska rukouskutsun salliminen voi hänen mukaansa johtaa kiihtyvään yhteiskunnan jakautumiseen Växjössä.

– En todellakaan usko, että kutsu islamilaiseen rukoukseen vahvistaa sopeutumista paikallisiin oloihin. Pikemminkin se vetää ihmisiä erilleen ja vahvistaa jo olemassa olevia ristiriitoja täällä.

Kansainvälisten suhteiden tutkija Alan Salehzadeh varoittaa sattumoisin tänään Iltalehden blogillaan suomalaisia uskonnon ja politiikan salaliitosta:

– Suurin osa Islamilaisvaltioilla ja keskusjärjestöillä on omat moskeijansa ja uskonnolliset yhteisönsä Suomessa ja muualla Euroopassa. He rahoittavat niitä ja tukevat niiden toimintaa. Jos minulla olisi valta, katsoisin todella tarkkaan ketkä täällä pyörittävät näiden moskeijoiden ja yhteisöjen toimintaa – he ovat poliittisen islamin ytimessä, ja mahdollisesti vaarallisia yhteiskuntamme arvoille.

Suomen Uutiset