

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ohiolainen yliopisto tuomittiin 36 miljoonan dollarin korvaukseen perättömästä rasismisyytöksestä – myymälävarkaiden pidätys leipomossa oli yliopiston mukaan rasismia
Kolme mustaa opiskelijaa pidätettiin Oberlinin kaupungissa elokuussa 2016, kun he olivat syyllistyneet myymälävarkauteen Gibson Bakery -leipomossa. Opiskelijat käynnistivät rasismisyytökset leipomoa kohtaan ja väittivät kohtelunsa olleen etnistä profilointia. Syytöksiin mukaan lähtenyt Oberlinin yliopisto käynnisti leipomoa vastaan boikotointikampanjan, jonka Ohion korkein oikeus tuomitsi laittomaksi.
Gibson Bakery sijaitsee Oberlinin yliopiston kampuksen läheisyydessä. Yliopisto lähti mukaan opiskelijoiden syytöksiin ja julkaisi älä osta -kampanjan, jossa oli mukana opiskelijoita ja professoreja. Kampanjaan kuului esimerkiksi kymmenen leipomon lista, joita suositeltiin käyttämään Gibsonin leipomon sijaan.
Kanteen mukaan Oberlinin silloinen varapresidentti ja opiskelijoiden dekaani Meredith Raimondo sekä muut korkeakoulun henkilökunnan jäsenet jakoivat satoja syyttäviä lehtisiä, joissa sanottiin, että Gibson Bakeryn työntekijät ja omistajat profiloivat ja syrjivät kolmea opiskelijaa rodullisesti.
”Totuudella on yhä väliä”
Gibsonin omistajat veivät asian oikeuteen, sillä heidän liiketoimintansa oli kärsinyt boikotoinnin vuoksi merkittäviä tappioita.
Ohion korkein oikeus päätti 8.9.2022, että Oberlinin yliopisto joutuu maksamaan 36,59 miljoonan dollarin korvaukset Gibson Bakerylle. Oikeus hylkäsi kaikki yliopiston valitukset.
– Usko totuuteen on auttanut Gibsonin perhettä selviytymään Oberlinin hyökkäyksestä, leipomon omistajia edustava asianajaja Brandon W. McHugh sanoi CNN:lle ja lisäsi:
– Totuudella on yhä väliä. Daavid voi voittaa Goljatin.
Yliopistolla on edistyksellinen historia
Yliopisto sanoi lausunnossaan, ettei se jatka oikeustoimia. Se kutsui päätöstä pettymykseksi:
– Tämä asia on ollut tuskallinen kaikille. Toivomme, että oikeudenkäynnin päättyminen aloittaa koko yhteisömme eheytymisen.
Oberliniä on pidetty edistyksellisenä opinahjona. Koulun nettisivujen mukaan vuonna 1844 George B. Vashonista tuli ensimmäinen musta kandidaattiopiskelija. Vuonna 1862 Mary Jane Patterson puolestaan suoritti maisterin tutkinnon kasvatustieteessä ja hänestä tuli Yhdysvaltojen ensimmäinen korkeakoulutettu musta nainen.
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Mary Jane Patterson George B. Vashon Brandon W. McHugh Meredith Raimondo Ohio perättömät rasismisyytökset Gibson Bakery Oberlin Woke boikotti Rasismi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Helsingin Sanomat johdattelee lukijoitaan uskomaan, ettei woke-ilmiötä ole olemassa

Woketus huipussaan: Yökerho kieltää luvattoman tuijottelun

Jos humanismi on lempeää ihmiskeskeisyyttä, miksi feministinen woke-professori toivottaa Elisabetille “tuskallista kuolemaa”?

Ukrainan sota ja energiakriisi osoittivat puutteita finanssimaailman ESG-vastuullisuuskriteereissä

Maahanmuuttajataustaisilla selkeä yliedustus – rasismi on myös vähemmistöjen välistä

Valkoisten tappamisesta laulaminen ei ole vihapuhetta Etelä-Afrikassa

Valkoinen koulupoika potkittiin kuoliaaksi Las Vegasissa – mustat tubettajat ihmettelevät miksi media ei puhu rasismista
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.