

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ongelmansa kullakin: Espanjalla vaikeuksia saada elvytysrahat käytetyksi
Espanjalla on 70 miljardin euron ongelma, Financial Times kirjoittaa. Ongelmana on saada EU:n elvytysrahat käytetyksi, sillä vastaavaa rahatulvaa ei ole maassa ennen koettu näin lyhyessä ajassa. Maan vasemmistohallitus haluaisi käyttää suurimman osan rahoista kuluvalla vaalikaudella.
Espanjan talousministeri Gonzalo García Andrés pitää tärkeänä, että EU:n elvytysrahat saadaan käytetyksi.
– Tämä on mahdollisuus koko maalle. Kun raha alkaa virrata, niin sille ei tule loppua.
Rahat jakoon pikavauhtia
Euroopan komissio on asettanut elvytysrahojen käytön takarajaksi vuoden 2026. Espanjan sosialistien ja vasemmistopopulistien muodostama hallitus haluaa käyttää rahat etupainotteisesti. Kolme neljäsosaa rahoista pitäisi käyttää kuluvalla vaalikaudella, mikä päättyy vuonna 2023.
Vallassa oleville politiikoille on aina miellyttävää jakaa rahaa vaalien alla. Maan hallitus kaavaili alustavasti käyttävänsä elvytysrahoista 27 miljardia euroa vielä tänä vuonna. Tarkempi arvio on, että Espanja saa työnnettyä vain seitsemän miljardia euroa elvytyspaketin rahoja tämän vuoden aikana.
Tämän vuoden elvytysrahojen vaikutus maan talouteen on vaimentunut. Ensimmäisten suunnitelmien mukaan elvytysrahojen piti vauhdittaa maan taloutta 2,6 prosentin kasvuosuudella. Nyt elvytysrahojen tuoma kasvu on jäämässä 0,6 prosenttiin. Se voi tuottaa pettymyksen.
Espanjan saamien rakennerahaston 60 miljardin euron potista vuosille 2014-2020 on käytetty hieman yli puolet.
Miljardeja tukiaisiin
Komissio hyväksyi Espanjan miljardiluokan yritystukiajatuksen. Espanjan hallitus tukee sähköajoneuvojen tuotantoa kolmella miljardilla eurolla.
Yritystuissa on aina riskinä ja varjopuolena kilpailua vääristävä elementti. Se johtaa helposti myös tehottomuuteen.
Espanja toki haluaa onnistua kohdentamaan elvytysrahat toimivasti. Huonosti kanavoidut miljardit johtaisivat helposti siihen, että EU:n yhteisvelasta tulee todellakin kertaluonteinen.
Espanja on toteuttanut jo kesään mennessä uudistuksia, joilla maa sai komissiolta hyväksynnän elvytysrahoilleen. Sen sijaan tärkein uudistus on edelleen toteuttamatta. Maan työmarkkinauudistus odottaa. Sen jäykkyyden vuoksi solmitut työsopimukset ovat olleet enimmäkseen määrä- ja osa-aikaisia.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Immonen: Suomi ei saa hyväksyä uusia EU-tukipaketteja – “Hallituksen olisi korkea aika sanoa ääneen, että nyt riittää, emme halua maksaa huonosti taloutensa hoitaneiden maiden törsäilyä”

Vihreiden Niinistö puolusteli EU-tukipaketteja ja Suomen nettomaksuja: ”Suomelle valtava taloudellinen hyöty” – Huhtasaari tyrmäsi: ”Kaupankäynti ei vaadi tulonsiirtoja”

Kokoomus perustelee EU-tulonsiirtoja ”yhteisellä vahvuudella” – Purra: ”Miksi Suomen pitäisi maksaa Ranskaan sähkölaskuja ja Italian kyvyttömyyttä kerätä veroja”

Jani Mäkelä varoittaa Fit for 55 -paketin koituvan Suomelle massiivisen kalliiksi: “Tänään on suuressa valiokunnassa ehkä koko eduskuntakauden kallein äänestys”

Kokoomuksen Orpolta ristiriitaisia EU-puheita, perussuomalaisilla selkeä ja kirkas linja – Purra: Me emme halua tulonsiirtounionia eikä yhteisvastuiden lisäämistä

Hallituksen “Oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista” -malli polttaa suomalaiset loppuun – Ari Koponen: “Etelään jaetuille velkamiljardeille olisi ollut käyttöä Suomessakin”

Italiassa mällätään suomalaisten veroeuroilla – Huru ja Junnila: Missä valvonta, missä hätäjarru?
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.