

LEHTIKUVA
Pääministeri Rinne pyristeli itsensä seittiin – ero häämöttää
Seitsemänsadan pakettilajittelijan työehtosopimuksesta kehkeytyi varsinainen vyyhti. Se on jo vaatinut yhden demariministerin salkun. Toinen on tiedossa: keskustapuolue ei enää tue pääministeri Antti Rinnettä (sd.).
Ulkopuolinen tarkkailija mietti, miten omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) reagoi paketinlajittelijoiden työsopimuskiistaan. Sen ei pitänyt olla alun perinkään kiista. Paatero ei ollut vastustanut lajittelijoiden siirtoa uuteen työehtosopimukseen. Hän oli tiedottanut pääministeriä asiasta.
Sotku syntyy
Postin hallitus ilmoitti aikeistaan siirtää 700 pakettilajittelijaa uuteen yhtiöön ja parin kuukauden päästä uuden työehtosopimuksen piiriin riittävän ajoissa. Paatero ei reagoinut tuolloin asiaan. Kun maito oli jo maassa, otettiin ”aikalisä”. Se johtui lakoista.
Kun lakkoaalto iski tukilakkojen myötä, piti jotain tehdä. Suomea uhkasi yleislakko. Vientialojen neuvotteluista tiedettiin tulevan vaikeita, ja nyt sovintoesitykset on torjuttu.
Pääministerin odotettiin pitävän duunareiden puolta ay-taustansa vuoksi. Totuuden nimissä näin ei ollutkaan. Pääministeri oli saanut ”työehtoshoppailusta” tiedon, eikä puuttunut heti asiaan esimerkiksi ohjeistamalla Paateroa toimimaan toisin.
Sotku oli valmis. Torstaina 28.11. politiikan seuraajalle oli tarjolla varsin omituinen Eduskunnan kyselytunti. Ministerien Postiin liittyvät vastaukset olivat epäjohdonmukaisia.
Paatero oli antanut ymmärtää, että Postin hallitus olisi jotenkin salamyhkäisellä viestinnällään onnistunut johtamaan häntä harhaan. Pääministeri Rinne kietoi itsensä samaan seittiin. Rinnekin antoi ymmärtää, että Paateroa on viilattu linssiin.
Rinne kertoi määrätietoisesti työehtoshoppailun tulleen tiensä päähän. Hetkeä myöhemmin valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi eduskunnalle, ettei hallitus puutu liittokohtaisiin neuvotteluihin.
Postin hallitus vastaa
Postin hallitus ei ymmärrettävästi suostunut syntipukiksi. Postin hallitus laati tiedotteen, missä se kertoi oman näkemyksensä asioiden kulusta.
Nyt ministeri Paatero ei voinut enää selitellä. Ministerit Rinne ja Paatero vaikuttivat puhuneen eduskunnassa muunneltua totuutta. Asia meni kertaheitolla hyvin vakavaksi.
Rinne heitti Paateron bussin alle yrittäen pelastaa oman nahkansa. Paateron ero ei riittänyt keskustapuolueelle. Oppositiopuolueet olivat jo kertoneet, ettei Paateron potkut riitä.
Vihreät ja rkp tukevat edelleen pääministeriä. Se ei vain riitä. Hallituskriisi kaataa vähintäänkin pääministerin. Keskusta antaa nykyiselle hallituspohjalle mahdollisuuden, mutta vain Rinteen väistyessä.
Demarit latasivat kovat piippuun
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni yritti hienotunteisesti kertoa, että puolue vaatii pääministerin vaihtoa yhteisen jatkon edellyttämiseksi. Keskusta tarjosi pääministerille jossain määrin kunniakkaan tien väistyä takavasemmalle.
Demarit eivät tähän tarttuneet. Puolueen johdolla oli edelleen horjumaton tuki Rinteelle. Rinne esiintyi toimittajille äkäisenä, öykkäröivänä ja teeskennellen tyhmää. Hän ei muka ymmärtänyt sitä, mitä keskustapuolue tarkoitti.
MTV-uutisten lähteiden mukaan pääministeri tiesi jo edeltävänä iltana keskustan kannan. Se oli kerrottu hänelle julkisuudetta.
Keskusta ei voi oikein enää perääntyä. Demarit voivat, mutta aikaa ei ole tuhlattavaksi asti. Suomen Kuvalehti kirjoittaa, että pääministeri Rinne voisi perääntyä ja nostattaa nykyisen liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin pääministeriehdokkaaksi.
Tämä käytännössä tarkoittaisi, että demarit alistuvat Kulmunin edessä: Kulmuni heiluttaa tahtipuikkoa ja sanelee demareille, kenet hän kelpuuttaa pääministeriksi. Nöyryytyksen huippu.
Rinteen olemus ja hänen taustajoukkojen täysi tuki voi tarkoittaa myös sitä, että pääministeri Rinne saa penäämänsä keskustan vastauksen kirjallisena ja lukea sen eduskunnan äänestystaululta keskiviikkona.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Keskusta heitti pallon demareille – Perussuomalaiset: Maahan on saatava toimiva hallitus

Antti Rinne ei vetäydy taistelutta – SDP:n puoluehallitus antoi tukensa

Ville Tavio: Tämä on surullinen tilanne Suomelle, kun ei ole toimivaa hallitusta

Perussuomalaiset kansanedustajat: Paatero uhrattiin – myös Rinteen on erottava

Antikainen: ”Pääministeri Rinne, älä piileskele Paateron selän takana, vaan astu esiin ja kanna vastuu itse!”

Kommentti: Hyväksyvätkö vihreät ja keskusta valehtelun? Antti Rinteen kohtalon määrää Kantin imperatiivi

Perussuomalaiset valmis hallitusvastuuseen vain edistääkseen puolueen omaa ohjelmaa ja sen tavoitteita – Purra: ”Me emme lähde tukemaan mitään heikkoa hallitusta”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.