Seitsemänsadan pakettilajittelijan työehtosopimuksesta kehkeytyi varsinainen vyyhti. Se on jo vaatinut yhden demariministerin salkun. Toinen on tiedossa: keskustapuolue ei enää tue pääministeri Antti Rinnettä (sd.).

Ulkopuolinen tarkkailija mietti, miten omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) reagoi paketinlajittelijoiden työsopimuskiistaan. Sen ei pitänyt olla alun perinkään kiista. Paatero ei ollut vastustanut lajittelijoiden siirtoa uuteen työehtosopimukseen. Hän oli tiedottanut pääministeriä asiasta.

Sotku syntyy

Postin hallitus ilmoitti aikeistaan siirtää 700 pakettilajittelijaa uuteen yhtiöön ja parin kuukauden päästä uuden työehtosopimuksen piiriin riittävän ajoissa. Paatero ei reagoinut tuolloin asiaan. Kun maito oli jo maassa, otettiin ”aikalisä”. Se johtui lakoista.

Kun lakkoaalto iski tukilakkojen myötä, piti jotain tehdä. Suomea uhkasi yleislakko. Vientialojen neuvotteluista tiedettiin tulevan vaikeita, ja nyt sovintoesitykset on torjuttu.

Pääministerin odotettiin pitävän duunareiden puolta ay-taustansa vuoksi. Totuuden nimissä näin ei ollutkaan. Pääministeri oli saanut ”työehtoshoppailusta” tiedon, eikä puuttunut heti asiaan esimerkiksi ohjeistamalla Paateroa toimimaan toisin.

Sotku oli valmis. Torstaina 28.11. politiikan seuraajalle oli tarjolla varsin omituinen Eduskunnan kyselytunti. Ministerien Postiin liittyvät vastaukset olivat epäjohdonmukaisia.

Paatero oli antanut ymmärtää, että Postin hallitus olisi jotenkin salamyhkäisellä viestinnällään onnistunut johtamaan häntä harhaan. Pääministeri Rinne kietoi itsensä samaan seittiin. Rinnekin antoi ymmärtää, että Paateroa on viilattu linssiin.

Rinne kertoi määrätietoisesti työehtoshoppailun tulleen tiensä päähän. Hetkeä myöhemmin valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi eduskunnalle, ettei hallitus puutu liittokohtaisiin neuvotteluihin.

Postin hallitus vastaa

Postin hallitus ei ymmärrettävästi suostunut syntipukiksi. Postin hallitus laati tiedotteen, missä se kertoi oman näkemyksensä asioiden kulusta.

Nyt ministeri Paatero ei voinut enää selitellä. Ministerit Rinne ja Paatero vaikuttivat puhuneen eduskunnassa muunneltua totuutta. Asia meni kertaheitolla hyvin vakavaksi.

Rinne heitti Paateron bussin alle yrittäen pelastaa oman nahkansa. Paateron ero ei riittänyt keskustapuolueelle. Oppositiopuolueet olivat jo kertoneet, ettei Paateron potkut riitä.

Vihreät ja rkp tukevat edelleen pääministeriä. Se ei vain riitä. Hallituskriisi kaataa vähintäänkin pääministerin. Keskusta antaa nykyiselle hallituspohjalle mahdollisuuden, mutta vain Rinteen väistyessä.

Demarit latasivat kovat piippuun

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni yritti hienotunteisesti kertoa, että puolue vaatii pääministerin vaihtoa yhteisen jatkon edellyttämiseksi. Keskusta tarjosi pääministerille jossain määrin kunniakkaan tien väistyä takavasemmalle.

Demarit eivät tähän tarttuneet. Puolueen johdolla oli edelleen horjumaton tuki Rinteelle. Rinne esiintyi toimittajille äkäisenä, öykkäröivänä ja teeskennellen tyhmää. Hän ei muka ymmärtänyt sitä, mitä keskustapuolue tarkoitti.

MTV-uutisten lähteiden mukaan pääministeri tiesi jo edeltävänä iltana keskustan kannan. Se oli kerrottu hänelle julkisuudetta.

Keskusta ei voi oikein enää perääntyä. Demarit voivat, mutta aikaa ei ole tuhlattavaksi asti. Suomen Kuvalehti kirjoittaa, että pääministeri Rinne voisi perääntyä ja nostattaa nykyisen liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin pääministeriehdokkaaksi.

Tämä käytännössä tarkoittaisi, että demarit alistuvat Kulmunin edessä: Kulmuni heiluttaa tahtipuikkoa ja sanelee demareille, kenet hän kelpuuttaa pääministeriksi. Nöyryytyksen huippu.

Rinteen olemus ja hänen taustajoukkojen täysi tuki voi tarkoittaa myös sitä, että pääministeri Rinne saa penäämänsä keskustan vastauksen kirjallisena ja lukea sen eduskunnan äänestystaululta keskiviikkona.

Henri Alakylä