Postin työntekijöihin kohdistuva työehtojen halpuutus ja siitä seurannut lakko on ollut uutisten ykkösaihe jo useamman viikon ajan. Tänään pääministeri Rinne lopulta marssi kameroiden eteen pitämään tiedotustilaisuuden.

– Yllätys oli suuri, kun sen sijaan, että pääministeri olisi itse ottanut vastuun tapahtuneesta, hän syytti asiasta niin Postin hallitusta, omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa, tämän avustajia ja jopa virkamiehiä. Vaikutti siltä, että virheitä ovat Antti Rinteen mielestä tehneet kaikki muut paitsi hän itse, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee.

”Kuinka hitaalla pääministeri käy?”

Postin lakko alkoi maanantaina 11.11. ja päättyi tämän viikon keskiviikkona. Työtaistelu kesti siis reilut kaksi ja puoli viikkoa.

– Tiedotustilaisuudessaan sen lisäksi, että Rinne syytteli kaikkia muita, hän esitti myös, ettei ole missään vaiheessa hyväksynyt työehtojen heikentämistä, ja antoi ymmärtää, että häntä on viilattu linssiin.

– Herää kysymys, kuinka hitaalla pääministerimme käy, jos hän ei pitkästä ay-taustastaan huolimatta kahden ja puolen viikon lakon aikana ymmärtänyt, että kyse oli työehtojen heikentämisen vastustamisesta, vaan tajusi asian vasta nyt? Antikainen pohtii.

Luotto mennyt

Postin lakon pitkittyminen ja tukilakot haittasivat monien suomalaisten arkea ja aiheuttivat yrityksille merkittävät rahalliset tappiot, kun posti ei kulkenut juuri joulun alla.

– Posti on valtionyritys, ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri olisi voinut koska tahansa viheltää pelin poikki ja palauttaa Postin ruotuun. Jos hän ei tätä kyennyt tekemään, pääministerin olisi pitänyt toimia. Rinne ei kuitenkaan näin tehnyt, vaan reagoi vasta, kun hänen oma asemansa oli uhattuna. Tällöinkään hän ei suostunut antamaan perussuomalaisten vaatimaa pääministerin ilmoitusta, vaan tyytyi heittämään omistajaohjausministerinsä bussin alle.

– On vaikea kuvitella, että edes muut hallituspuolueet voisivat luottaa tällä tavalla toimivaan pääministeriin, Antikainen sanoo.

SUOMEN UUTISET