

LEHTIKUVA
Packalen: Nykytoimet riittämättömiä, kansakunta on nyt aidosti kriisin partaalla – kaikki muu kuin välttämätön ihmisten tapaaminen ja liikkuminen pitää kieltää
Kansanedustaja Tom Packalen vaatii hallitukselta ripeitä, voimakkaita toimia koronan torjumiseksi. Nykyiset toimenpiteet eivät riitä. Hän painottaa, että kansakunta on nyt aidosti kriisin partaalla.
Packalen pitää hallituksen koronatoimenpiteitä liian hitaita ja riittämättömiä.
– Tilanne on ollaan menetetty tai ainakin menettämässä. Kansakunta on aidosti kriisin partaalla. Nyt on loppukirin paikka. Meidän on yhdessä torjuttava ne kuolemat, jotka vielä voimme. Hallitus on avainasemassa, eikä se saa nyt empiä, koska sillä on vastuullaan suomalaisten elämät, Packalen kirjoitta.
Hän perustaa tilannekuvansa muun muassa HUS:in asiantuntijoiden julkisuuteen antamiin lausuntoihin ja useisiin viranomaisten kanssa käymiin keskusteluihin.
– Seuraavat askelet ovat selvät. Ne tekevät suomalaisille kipeää, mutta hallitus saa niihin eduskunnan ja kansan selvän enemmistön tuen. Tässä ei kukaan halua politikoida. Vihollista vastaan käydään yhteistuumin. Muutoin Suomea odottaa Italian ja Espanjan kohtalo, jossa oireettomat tartunnan saaneet levittävät tautia aivan liian tehokkaasti ja salakavalasti, ja terveydenhuollon voimavarat pettävät.
– Kaikki muu kuin välttämätön ihmisten tapaaminen ja liikkuminen pitää kieltää. Vain ruokakaupat ja apteekit jäävät auki. Koronaepäillyt aletaan testata kansainvälisten asiantuntijoiden suosituksen mukaisesti. Tiedottamisessa pitää ottaa ryhtiliike. Tietoa täytyy olla tarjolla riittävästi ja sen on oltava kyllin tarkkaa. Suomalaisten on saatava tarkka tilannekuva. Jos tietoa ei tule virallisista lähteistä riittävästi, tyhjiö täyttyy valeuutisilla ja muilla haitallisilla sisällöillä.
– Moni pelkää tiukkojen toimien seurauksia, ja syystä tietenkin. Italia ja Espanja ovat opettaneet, että parempi tehdä ajoissa vaikka vähän liikaa ja kevennellä tarvittaessa jälkikäteen. Tukholmassa Ruotsin Kansanterveyslaitos odottaa tuhansia kuolemia. Miksei näin kävisi Suomessakin? Vielä on mahdollisuus tarttua toimeen.
THL konsultiksi
Packalen ehdottaa THL:n roolin muuttamista ja päätöksenteon keskittämistä johtajaylilääkärelle.
– THL on asiantuntija- ja numero-organisaatio. Siirtyköön se konsultoivaksi asiantuntijaksi, kun sairaanhoitopiirit siirtyvät täysvalmiuteen ja maakunnalliset kriisiorganisaatiot ottavat johdon.
– Päätöksenteko pitää keskittää kunkin sairaanhoitopiirin täysvalmiusjohtajaksi nimetylle johtajaylilääkärille. Hän konsultoi erityisasiantuntijoita niin virologian, epidemiologian, infektiotautien, tehohoidon, pelastustoimen, väestönsuojelun kuin kriisipsykologiankin osalta.
Suomen ja Espanjan tilanteiden yhtäläisyydet
Packalen nostaa esiin tilastotieteilijä, professori Mikko Ketokiven Facebook-päivityksen. Se koskee HUS-alueen ja Espanjan Madridin koronatilanteiden eroja ja yhtäläisyyksiä.
– Espanjan tartunnoista 40 prosenttia on Madridissa. Siinä vaiheessa kun Madridissa tuli voimaan ulkonaliikkumiskielto, päivittäin havaittiin 110 uutta tartuntaa miljoonaa ihmistä kohti. Ulkonaliikkumiskiellon julistamisen jälkeen Madridissa on kuollut noin tuhat ihmistä ja tahti kiihtyy. Kokonaiskuolleisuus on noussut yhdestä viiteen prosenttiin, pääasiassa tehohoitopaikkojen täyttymisen takia. Espanjan hallitusta on arvosteltu siitä, että kielto tuli kaksi viikkoa liian myöhään, Packalen summaa.
– Ketokiven laskelmien valossa Suomessa on vielä aikaa tehdä asiat espanjalaisia varhaisemmassa vaiheessa. HUS kertoi sunnuntaina 71 uudesta tartunnasta, mikä on 43 tartuntaa miljoonaa ihmistä kohti. Ketokiven mukaan HUS-alueella pitäisi olla 190 päivittäistartuntaa, jotta oltaisiin väkilukuun suhteutettuna epidemian samassa vaiheessa kuin Madridissa silloin kun ulkonaliikkumiskielto tuli voimaan.
– Suomen hallituksella ei ole aikaa tuhlattavaksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Rajat vuotavat edelleen kuin seula

Elomaa: Kuka pyörittää maatilaa isäntäväen sairastuessa?

Uusi-Seelanti ei pihtaile koronatartuntojen tietoja – jopa lennon numero nähtävillä netissä

Somalien koronakuolemat herättävät kiivasta keskustelua Ruotsissa

Tynkkynen: Pelkkä Uudenmaan sulkeminen ei riitä – koko maahan ei-välttämättömän liikkumisen kielto heti!

Rantanen vaatii nopeampaa päätöksentekoa koronavirusepidemiassa: Kaikki muu paitsi ruokakaupat ja apteekit tulisi laittaa kiinni – ”Ihmiset määrättävä kotiin”

Koronapommi tikittää Afrikassa – eurooppalaiset torjuntaohjeet käytännössä hyödyttömiä

Tavio: Siviilipalvelusmiehet käyttöön

Italian epidemia pahenee joka rintamalla – Etelä-Italiassa pelätään tragediaa
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.