Eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa ja sen verojaostossa käytiin eriskummallinen näytelmä. Valiokuntaan ja sen jaostoon saapui ensimmäinen kansalaisaloite perintö- ja lahjaverosta luopumiseksi.

Monen mutkan jälkeen valiokunta päätti, ettei kansalaisaloitteen käsittelyä jatketa eli mietintöä ei anneta. Toisin sanoen koko eduskunta ei saa keskustella saati äänestää asiasta.

Tyrmäys monen mutkan kautta

Perussuomalaiset ovat tyrmistyneitä.

– Ensin sen käsittely aiottiin siirtää kevätkaudelle, mutta koska hallituksen esityksiä saapui jaostoon vähemmän kuin ennakoitiin, otettiin aloite käsittelyyn jo ennen joulua, kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Ville Vähämäki aloittaa.

Vähämäki toteaa, että asiantuntijakuuleminen oli kattava ja kaikki edellytykset mietinnön tekemiseen oli. Kokoomuksen, keskustan ja sinisten äänillä käsittelyä ei kuitenkaan jatkettu.

– Vaikka olisi ollut ennakoitavissa, että mietinnössä olisi esitetty kansalaisaloitteen hylkäämistä, mietintö olisi kuitenkin edennyt eduskunnan suureen saliin, jossa perintöverosta olisi päästy keskustelemaan ja jopa äänestämään.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Vähämäki arvioi, että hallituspuolueiden toiminta avaa sellaisen käytännön, jossa hallitus voi päättää sen, mistä kansalaisaloitteista tehdään mietintö.

– Tämä ei liene ollut kansalaisaloitteen perimmäinen idea, Vähämäki harmittelee.

PS:n lakialoite perintöveron kohtuullistamiseksi

Perussuomalaiset ovat itsekin jättäneet perintöverotuksen kohtuullistamisesta lakialoitteen tänä syksynä. Lakialoitteen keskeisenä sisältönä on lesken ja lasten aseman parantaminen.

– Aloitteemme olisi tullut käsitellä yhdessä tämän kansalaisaloitteen kanssa. Nyt sekään tuskin on mahdollista. Kauniita ovat olleet muiden puolueiden puheet perintöveron kohtuullistamiseksi, mutta ahneus vei näemmä voiton. Tämä on märkä rätti kansan kasvoille, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri hämmästelee.

Meri muistuttaa, että vaikka SDP olisi vienyt kansalaisaloitteen nyt eteenpäin valiokunnasta eduskuntasaliin päätettäväksi, demarit ovat vastustaneet perintöveron kohtuullistamista.

– Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) kutsui taannoin perintöveroa maailman parhaaksi veroksi. Hän ei myöskään allekirjoittanut lakialoitettamme veron kohtuullistamisesta, Meri huomauttaa.

SUOMEN UUTISET