Jos haluaa vain kerätä rahaa, olla kateellinen eikä välitä ihmisten taloudellisesta ahdingosta, niin silloin nykyisessä perintöverotuksessa ei ole ongelmaa, toteaa perussuomalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri.

– Perintöveroa koskevissa puheissa esiintyy perusteluja, että kyllähän kaikkea rahaliikennettä verotetaan. Mutta perintövero poikkeaa normaalista ihmisten verotustilanteesta siinä, että se laukeaa maksettavaksi läheisen kuollessa, jolloin omaisilla on elämässään raskas vaihe. Lapset ja leski joutuvat usein miettimään, pitääkö puolisoiden kotina käytetty asunto myydä tai ottaa lainaa, jotta perintöveron saa maksettua.

Kohdistuu pääosin keskituloisiin

Meren mukaan luulo, että perintövero kohdistuu erityisesti varakkaisiin, ei pidä paikkaansa.

Veronmaksajain keskusliiton johtavan lakimiehen Juha Koposen vuoden 2017 koulutusmateriaalin mukaan perintövero kohdistuu suurimmaksi osaksi keskituloisiin. Esimerkiksi perinnön arvon ollessa enintään 200 000 euroa, eli tyypillisen omistusasunnon ja edullisen mökin verran, peräti 94 prosenttia perintöveroa maksavista on tavallisia keskiluokkaisia ihmisiä.

Demarit innoissaan perintöverosta

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka on hehkuttanut perintöveroa. Harakan mielestä ”perintö- ja lahjavero on markkinatalouden paras vero. Se ei kohdistu työhön, vaan ansaitsemattomaan tuloon. Se on oikeudenmukainen ja taloutta tehostava vero.”

Harakka on myös todennut, että SDP ei halua sääty-yhteiskuntaa, jossa varallisuus kasautuu vauraiden sukujen holveihin.

– Itse en näe sääty-yhteiskunnan häivääkään siinä, jos leski asuu puolisoiden yhteisessä kodissa yksin tai alaikäisten lasten kanssa. On huomattava, että puolisot ovat palkkatuloistaan säästäneet asuntoaan, maksaneet veroja ja ottaneet lainaa, kyse ei todellakaan ole ansaitsemattomasta tulosta, jatkaa Meri.

Perintöveron maksuunpanoa siirrettävä

Meren mukaan nykyinen verosta tehtävä vähennys, jonka leski ja alaikäiset lapset saavat, ei useinkaan riitä poistamaan sitä, ettei perintöveroa tulisi maksettavaksi.

Meri kertoo, että perussuomalaiset tulevat tekemään lakialoitteen perintöveron muuttamiseksi. Lakialoitteen keskeisenä sisältönä on lesken ja lasten aseman parantaminen.

– Perintöveron maksuunpanoa tulee siirtää siten, että vero maksetaan vasta lesken kotina käyttämän asunnon asumisoikeuden lakattua.

Lesken ei pitäisi joutua maksumieheksi

Perussuomalaiset haluavat lakialoitteessaan varmistaa, että tilanteessa, joissa puolisoilla ei ole lapsia ja puoliso perii toisen puolison osuuden yhteisestä kotina käytetystä asunnosta, lesken ei tarvitsisi maksaa perintöveroa.

– Asunto on maksettu yhdessä vuosien varrella ja lesken verottaminen asunnon perimisestä on kohtuutonta, Meri sanoo.

SUOMEN UUTISET