Eduskunnan sivistysvaliokunta järjesti tiistaina opetusministeri Li Anderssonin (vas.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen (kesk.) julkisen kuulemisen. Perussuomalaiset nostivat tilaisuudessa esiin muun muassa toisen asteen koulutuksen nykytilan sekä koulukiusaamiseen puuttumisen.

Ammatillisen koulutuksen rahoituksesta on leikattu noin 420 miljoonaa viimeisen kahden vaalikauden aikana. Säästöt ovat johtaneet irtisanomisiin 1 600 henkilötyövuoden edestä ja sen myötä lähiopetuksen määrän merkittävään vähenemiseen.

– Tällä hetkellä ei ole tarpeeksi lähiopetustunteja, vaan käytännössä oletetaan, että opiskelijat opiskelevat itsenäisesti suuren osan ajasta. Ammatilliseen koulutukseen tarvitaan lisää rahaa, budjettiriihessä ehdotettu 80 miljoona ei riitä paikkaamaan vuosien aikana syntynyttä vajetta, perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso huomautti.

Andersson kiisti vihervasemmiston suosimisen

Kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) nosti kuulemisessa esiin kohua herättäneet Opetushallituksen johtokunnan nimitykset. Suomen Lukiolaisten Liitto ja Suomen Yrittäjät menettivät ministeri Anderssonin päätöksellä paikkansa johtokunnassa ja tilalle nousivat vasemmistoliiton sekä vihreiden edustajat.

– Opetushallituksen johtokunnassa on kauan ollut edustettuna hallituspuolueet sekä suurimmat oppositiopuolueet. Aikamoinen palautemyrsky tulisi, jos tiputtaisin opposition sieltä pois, Li Andersson selitteli.

Turvallinen oppimisympäristö kaiken perusta

Kansanedustaja Ari Koponen kävi omassa puheenvuorossaan läpi saamaansa palautetta opettajien jaksamisesta sekä koulukiusaamisen vaikutuksesta oppimisympäristöön. Myöhemmin samana päivänä alkoi myös Koposen vireille paneman lasten ja nuorten syrjäytymistä koskevan kansalaisaloitteen eduskuntakäsittely.

– Koulumaailman ongelmat on varmasti tiedostettu. Opettajan työn vaatimukset kasvavat koko ajan ja koulukiusaaminen on valtava ongelma. Ihmisiltä tulee jatkuvasti viestejä aiheesta, mutta kysyisin hallitukselta mitä konkreettista se aikoo asialle tehdä?

SUOMEN UUTISET