
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
LEHTIKUVA
Suomessa tulee ryhtyä toimiin Ottawan miinakieltosopimuksen purkamiseksi, eikä asiassa ole syytä aikailla, kertovat perussuomalaiset ministerit Suomen Uutisille.
Eduskuntahan hyväksyi Ottawan sopimuksen marraskuussa 2011 äänin 110–47. Puolesta äänestivät kaikki pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) johtaman hallituksen puolueet. Sopimus astui voimaan heinäkuun 2012 alussa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovaraiministeri Riikka Purran mukaan perussuomalaiset olivat realisteja jo silloin ja näkivät, että rauha Euroopassakaan ei ole välttämättä ikuinen.
– Mikä puolue on ollut tässäkin asiassa koko ajan oikeassa?
– Sen paremmin ulkoisen kuin sisäisen turvallisuuden suhteen ei pidä tehdä höpöideologisia valintoja. Jotkut asiat kun eivät koskaan muutu.
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne näkee miina-asiassa laajemmankin yhteyden.
– Vahvat tiet ja raiteet ovat elintärkeä osa Suomen huoltovarmuutta ja sotilaallista puolustuskykyä. Olemme nostaneet sotilaallisen liikkuvuuden prioriteettia muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa. Infran on oltava toimivaa ja vastattava suomalaisten ja liittolaistemme tarpeisiin niin arjessa kuin kriiseissäkin. Kun jalkaväkimiinat ovat taas puolustusvoimien käytössä, vihollisen etenemisen estämiseen on enemmän keinoja.
Elinkeinoministeri Wille Rydman kannattaa hänkin miinakiellon purkamista.
– Puolustusteollisuus on yksi aikamme kuumista aloista, vaikka tausta sille onkin mitä murheellisin. Innovointikyvyn lisäksi tarvitsemme myös volyymituotantoa, jotta ala pysyy käynnissä. Siinä yhtälössä miinatuotanto olisi hyvä lisäelementti.
Valtion omistaman Teollisuussijoituksen sijoitusstrategia oli lausuntokierroksella jonkin aikaa sitten ja siinä yhteydessä Suomen Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry antoi lausunnon, jossa heidän mukaansa sijoituksia voitaisiin myös tehdä kineettisiin eli tappaviin järjestelmiin
Turvallisuusympäristömme on tosiaan muuttunut merkittävästi sen jälkeen, kun Suomi luopui jalkaväkimiinoista ja liittyi Ottawan sopimukseen vuonna 2012 – näin sanoi myös Puolustusvoimien komentaja Janne Jaakkola MTV:n Uutisextrassa lauantaina.
– Sopimukseen liittyminen ja korvaavat hankinnat kuvastivat sen maailmanajan tapahtumia. Nyt turvallisuusympäristö on aivan erilainen. Esimerkiksi venäläisten käyttämä jalkaväen massamainen käyttö on luonut vähän uuden asetelman siihen, millä tavalla meidän pitää valmistautua sotilaalliseen voimankäyttöön.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Hiski Haukkala puolestaan sanoi Ylen ykkösaamussa, myös lauantaina, että jalkaväkimiinoista virinnyttä keskustelua tarvitaan.
– Se on tehokas asejärjestelmä. Aikoinaan kansainvälinen paine, joka Suomeen kohdistui, perustui väärinymmärykseen. Ymmärrettiin väärin se, miten Suomi olisi käyttänyt ja käyttäisi ehkä tulevaisuudessa tällaisia asejärjestelmiä.
Pääministeri Petteri Orpo taas kertoi sunnuntaina Iltalehdelle, että asiasta tullaan nyt keskustelemaan hallituksessa, presidentin kanssa sekä myös parlamentaarisesti.
– Kyllä se pitää ottaa vakavasti. Ja niin teen ja niin tulee ulko- ja turvallisuuspoliittinen johtokin tekemään, Orpo sanoi lehdessä.
Pääministerin mukaan jalkaväkimiinakielto käsitellään puolustuspoliittisen selonteon yhteydessä perinpohjaisesti läpi.
Uutinen viime keskiviikkoaamulta kertoi miten presidentti Joe Biden on Washington Postin mukaan sallinut jalkaväkimiinojen toimittamisen Ukrainalle, vaikka Ukrainakin aikanaan allekirjoitti Ottawan sopimuksen.
Tämäkin Yhdysvaltain päätös osoittaa, miten aika on ajanut sopimuksen ohi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Viikon suosituimmat
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.