Perussuomalaiset Naiset iloitsee perussuomalaisten eduskuntaryhmän tekemästä aloitteesta, jossa vaaditaan omaishoidontuen verovapautta. Naisjärjestö pitää verovapautta tärkeänä kädenojennuksena omaishoitajille.

– Tietyissä tapauksissa omaishoidontuki voi vaikuttaa jopa muiden saatujen tukien määrään, joten on vähintäänkin oikeudenmukaista, ettei pientä omaishoidontukea enää veroteta, PS-Naisten tiedotteessa todetaan.

Taloudellinen ja inhimillinen säästö

Perussuomalaiset korostavat, että omaishoidontuki säästää yhteiskunnan kuluja arvioiden mukaan jopa kolme miljardia euroa kuukaudessa, kun hoitoa tarvitsevat ihmiset ovat läheistensä hoivattavana eivätkä tarvitse esimerkiksi ympärivuorokautisen hoidon paikkaa.

– Verovapaus tekisi noin 20 miljoonan euron loven valtion verotuloihin, mutta säästö on kokonaisuutena paljon merkittävämpi. Eikä tässä ole kyse vain rahasta vaan siitä, että omaishoitaja saa arvostusta ja pystyy tekemään raskaan työnsä. Kyse on inhimillisyydestä.

Väestö vanhenee

Omaishoitajien tarve kasvaa sitä mukaa, kun väestö vanhenee. Perussuomalaiset Naiset haluaakin, että omaishoito sovitetaan paremmin tulevaisuudessa myös hoitajan muun elämän kanssa yhteensopivaksi.

– Monista kunnista kuulee, ettei esimerkiksi omaishoitajien vapaapäiväjärjestelmä toimi. Vapaita ei tahdo saada joko lainkaan tai niitä ei saa sopivaan aikaan. Tähän on saatava jokaiseen kuntaan riittävät resurssit, jotta omaishoitajat saavat pitää lakisääteiset vapaansa.

– Lisäksi moni omaishoitaja käy töissä. Myös tähän toivomme joustavuutta, sillä samalla kun väestö vanhenee, myös työurat pitenevät, PS-Naiset toteaa.

Kyse ei ole vain vanhuksista

Usein omaishoitajista puhuttaessa puhutaan vanhustenhoidosta, mutta Perussuomalaiset Naiset muistuttaa, että esimerkiksi moni vammaisen lapsen vanhempi on lapsensa omaishoitaja. Lapset asuvat usein kotona niin kauan kuin mahdollista vanhempien hoitaessa heitä.

– Liikunta- ja kehitysvammaisille lapsille koti on kaikki kaikessa. Meillä on inhimillinen velvollisuus tukea näitä vanhempia ja sitä kautta heidän lapsiaan.

SUOMEN UUTISET