Perussuomalaisten mielestä jäsenyys Natossa vähentäisi Suomen riippuvuutta EU:sta, sen mahtimaiden tahdosta ja sen tulevasta kehityksestä. – Puolustusliiton jäsenenä olisimme länsimaa ja pois Venäjän vaikutuspiiristä, tapahtuipa unionille mitä vain tulevaisuudessa. Siihenkin on viisasta varautua, sanoo kansanedustaja Jani Mäkelä.

Perussuomalaiset on turvallisuuspuolue. Jo vuoden 2015 eduskuntavaaliohjelman keskeinen pääotsikko kuului: ”Isänmaan turvallisuudesta ei tingitä”.

Sitä avattiin seuraavasti; ”Ukrainan kriisi on osoittanut, että turvallisuuspoliittinen tilanne voi nykymaailmassa muuttua hyvinkin nopeasti. Siksi on tärkeää, että Suomella on uskottava puolustus, joka pystyy takaamaan turvan kaikissa olosuhteissa.”.

– Tämä siis oli reaktio vuoden 2014 tilanteeseen ja Krimin valtaukseen. Linjasimme myös yleisemmin ja tarkemmin esimerkiksi vaativamme puolustusvoimille rahoitusta, Nato-jäsenyyden hyötyjen ja haittojen kiihkotonta selvittämistä ja jalkaväkimiinoja takaisin, perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron eduskunnassa pitänyt Jani Mäkelä aloitti.

– Ohjelmassamme myös sanottiin, että liittoutumattomuuden linjan muuttamiselle pitää olla painavat syyt. Totesimme, ettei EU anna turvatakuita tai sotilaallista turvallisuutta. Käytännössä kaikki EU-maat olivat jo perustaneet turvallisuusratkaisunsa natoon, ja ettei päällekkäisiä järjestelmiä ole järkevää rakentaa.

Puolustusliitto on paras vaihtoehto

Tätä johdonmukaista linjaa perussuomalaiset ovat noudattaneet sitä ennen ja sen jälkeen. Suomen ja suomalaisten turvallisuus on tärkein tavoite, liittoutuminen tai sen puute vain keino tavoitteen saavuttamiseen.

– Vaikka tilanne Ukrainassa jatkuikin kahdeksan vuotta, suomalaiset joutuivat silti täysin uudenlaiseen tilanteeseen Venäjän käynnistettyä suurhyökkäyksensä tämän vuoden helmikuussa.

– Jokainen on joutunut miettimään, mitä se merkitsee Suomelle. Vanhemmat olivat huolestuneita, miten turvaisivat parhaiten lapsensa. Miten estämme heitä joutumasta kokemaan saman, johon isovanhempiemme sukupolvi tahtomattaan joutui? Mäkelä kysyi.

Suomalaisten enemmistön tavoin myös perussuomalaiset päätyivät johtopäätökseen, että ne ”painavat syyt liittoutumattomuuden linjan muuttamiselle” ovat nyt olemassa.

– Puolustusliitto on paras vaihtoehto, joka meillä on suomalaisten turvallisuuden lisäämiseksi. Näemme lisäksi, että jäsenyys Natossa vähentäisi Suomen riippuvuutta EU:sta, sen mahtimaiden tahdosta ja sen tulevasta kehityksestä. Puolustusliiton jäsenenä olisimme länsimaa ja pois Venäjän vaikutuspiiristä, tapahtuipa unionille mitä vain tulevaisuudessa. Siihenkin on viisasta varautua.

Suomi ei ole sanelupolitiikan maa

Suomi ei ole Mäkelän mukaan sanelupolitiikan maa.

– Suurissa kansakuntaa koskettavissa kysymyksissä meillä on tapana tehdä päätökset yhdessä, yksimielisyyttä hakien ja kaikkia kuunnellen. Kun paha päivä koittaa, me kokoonnumme pohtimaan, miten tilanteesta selvitään eteenpäin. Tämä on se, mikä määrittelee meidät kansakuntana.

– Tämä on se, mistä kansanvallan ja demokratian voima lopulta lähtee. Toisiemme kuuntelu herkällä korvalla erottaa meidät niistä maista, joissa johtaja sanelee, mitä mieltä kansan on oltava. Haluamme puolustaa järjestelmäämme sanelupolitiikalta, Mäkelä sanoi.

– Suomalaiset pystyvät reagoimaan ympäristössämme tapahtuviin muutoksiin nopeasti, emmekä pelkää tehdä vaikeita päätöksiä paineen alla. Suomalaisia ei voi painostaa, vaan se kääntyy tekijäänsä vastaan. Olemme kärsivällisiä, mutta tarvittaessa päätämme ja toimimme nopeasti.

Oma puolustus tärkeää myös jatkossa

Perussuomalaisten mielestä faktat ovat selvät, kaikkia on kuultu, puolustusliitto on kansan ja eduskunnan ylivoimaisen enemmistön tahto.

– Siitä huolimatta tulee muistaa, että jäsenyys koskee myös niitä kansalaisiamme, jotka eivät hakemista kannattaneet. Heidän huolensa ovat aiheellisia, ja meidän on kunnioitettava kaikkien näkemyksiä, vaikka emme niitä itse jakaisikaan. Siksi muistutamme, että me emme tule luopumaan kansallisesta vahvasta asevelvollisuuteen ja moderniin teknologiaan nojaavasta aluepuolustuksestamme, vaan me tulemme vahvistamaan sitä.

– Me emme tule luopumaan rauhaan ja yhteistyöhön tähtäävästä ulkopolitiikastamme, vaan päinvastoin ilmaisemme rohkeammin arvoihimme pohjautuvia näkemyksiä, Mäkelä muistutti.

Puheenjohtaja Riikka Purra sanoi eilen lähetekeskustelussa, että perussuomalaiset kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä ”kalliin isänmaamme suojaksi, ei ketään uhkaamaan”.

– Totean, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä tukee käsittelyssä olevaa ulkoasiainvaliokunnan mietintöä ja siinä esitettyä johtopäätöstä, että Suomen tulee välittömästi hakea Pohjois-Atlantin liiton Naton jäsenyyttä.

SUOMEN UUTISET