

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaiset: Perheille täysi valinnanvapaus vanhempainvapaan jakamiseen ja omaishoitajille 100 päivää vapaata – tasa-arvon edistämisen hintana ei saa olla perheiden taloudellinen selviytyminen
Eduskunta käsittelee parhaillaan perhevapaauudistusta. Perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen jättivät sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön vastalauseen, jossa esitettiin perheille vapautta vanhempainvapaan jakoon vanhempien kesken ja 100 päivän omaishoitovapaan käyttöönottoa.
Hallituksen perhevapaauudistus lähtee siitä, että poliitikot tietävät perheitä paremmin, mikä on heille parasta. Perussuomalainen kanta asiaan on se, että kukin perhe osaa itse päättää parhaiten, miten lastenhoito järjestetään.
– Tästä syystä esitimme, että syntyneen lapsen vanhemmilla tulisi olla täysi vapaus päättää, kuinka vanhempainvapaapäivät jaetaan vanhempien kesken, kertovat sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen.
Osa vanhempainvapaista saattaa jäädä käyttämättä
Perhevapaauudistuksen tavoitteena ei pitäisi olla tasa-arvon edistäminen perheiden taloudellisen selviytymisen kustannuksella. Perhevapaauudistus aiheuttaa tilanteen, jossa merkittävä osa vanhempainvapaista, jopa 97 päivää, saattaa jäädä käyttämättä, mikäli toinen vanhempi ei taloudellisista tai muista syistä pysty vapaita pitämään, kun yksi vanhempi voi luovuttaa vain 63 päivää omista vapaistaan.
– Poikkeuksena ovat yksinhuoltajat, jotka voivat käyttää yksin koko 320 päivän vanhempainvapaan. Esitämme vastalauseessamme, että kaikissa perheissä vanhemmat voisivat luovuttaa vapaita toisilleen vapaasti ilman kiintiöitä sen mukaan, mikä perheen taloudellinen ja muu tilanne huomioiden parhaalta tuntuu, Juvonen, Juuso ja Reijonen painottavat.
Viiden päivän omaishoitovapaa ei riitä alkuunkaan
Perussuomalaiset esittivät myös merkittävää parannusta omaishoitovapaaseen.
– Perhevapaauudistukseen kuuluu vanhempainvapaiden lisäksi myös omaishoidonvapaa. Hallitus esittää kalenterivuodessa työntekijälle viiden päivän omaishoitovapaata, mikä ei ole alkuunkaan riittävä vaativissa omaishoidon tilanteissa. Esitämme, että omaishoidon vapaan määrä olisi 100 päivää kuten Ruotsissa. Tämä olisi inhimillistä perheenjäsenen vakavan sairastumisen tai saattohoidon yhteydessä, Juvonen, Juuso ja Reijonen korostavat.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- omaishoitovapaa perhevapaperussuomalaiset vanhempainvapaat sosiaali- ja terveysvaliokunta Kaisa Juuso Minna Reijonen Perhevapaat Arja Juvonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus leikkaamassa lapsikuolemaperheiltä – Koponen: “Lapsensa menettäneitä ei tule rangaista tällä tavoin”

Koponen piti aihetta tiukasti esillä eduskunnassa – perhevapaauudistukseen parannuksia lausuntokierroksen jälkeen

Ronkainen: ”Perhevapaauudistuksen sukupuolineutraali kieli kuin suoraan kulttuurimarxismin oppikirjoista”

Jani Mäkelä arvioi perhevapaauudistuksen heikentävän työllisyyttä entisestään

Reijonen vaatii omaishoitomyönteisimmän kunnan käytäntöjä myös alueen muihin kuntiin: Kenenkään edut eivät saa entisestään heikentyä

Sosiaali- ja terveysministeri Juuso: Omaishoitajien asema paranee tällä hallituskaudella
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.