Hallitus esitteli uuden perhevapaamallinsa helmikuussa. Tuolloin ilmeni, että muun muassa lapsensa menettäneen vanhemman vapaat lyhentyisivät esitetyn uudistuksen myötä yli kolmella viikolla.

Asiasta heräsi paljon keskustelua ja muun muassa perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen kritisoi uudistusta rankasti. Koponen jätti asiasta kirjallisen kysymyksen sekä teki toimenpidealoitteen lapsikuolemaperheiden aseman parantamiseksi.

– Olen mukana politiikassa sen vuoksi, että pystyisin puuttumaan selkeisiin epäkohtiin sekä puhumaan päättävissä pöydissä sellaisten ihmisten äänellä, jotka jäisivät muutoin helposti näkymättömiksi. Tässä oli taas yksi sellainen tapaus, Koponen aloittaa.

Oman lapsen menettäminen pahinta

Hallituksen esitysluonnokseen perhevapaauudistuksesta tehdään useita parannuksia päättyneen lausuntokierroksen jälkeen. Esimerkiksi lapsen syntyessä kuolleena tai kuollessa hieman myöhemmin, synnyttäneen vanhemman raskaus- ja vanhempainrahajakso jatkuisi yhtäjaksoisesti 105 arkipäivän ajan. Aiempi esitys oli 84 päivää.

Kuolleena syntyneen lapsen toiselle vanhemmalle maksettu vanhempainraha taas olisi esityksessä vähentynyt 12 päivään, kun se tällä hetkellä on 18 päivää. Uudessa esitysluonnoksessa vanhempainraha on 24 päivää.

– Olen todella onnellinen siitä, että hallitus kuunteli palautetta ja päätti muuttaa esitysluonnostaan perhevapaauudistuksesta. Tämä osoittaa, että myös oppositiosta voi vaikuttaa joihinkin asioihin. Oman lapsen menettäminen on pahin mahdollinen tilanne, mitä kukaan voi kohdata. Lapsen kuolema romahduttaa perheen perusturvallisuuden ja rikkoo luottamuksen elämään. On erityisen tärkeää, että yhteiskunta ojentaa käden vaikeimmassa tilanteessa oleville, eikä vaikeuta tilannetta entisestään, Koponen sanoo.

SUOMEN UUTISET