Hallituksen laatiman perhevapaauudistuksen uskotaan lisäävän perheiden hyvinvointia ja tasa-arvoa. Mahdollinen uusi perhevapaauudistus rankaisisi kuitenkin lapsikuolemaperheitä todella kovalla kädellä, sillä läpi mennessään vanhempi saisi lapsen kuoleman jälkeen vanhempainpäivärahaa vain 12 arkipäivän ajalta, jonka jälkeen vanhempien tulisi uudistuksen mukaan palata takaisin töihin.

— Olen seurannut useiden lapsensa menettäneiden perheiden arkea menetyksen jälkeen, eikä kukaan heistä ole ollut valmis palaamaan normaaliin arkeen muutamien päivien päästä lapsensa kuolemasta, aloittaa perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen.

Lapsen kuolema vie vanhemmilta kaiken

Lapsen menettäminen on varmasti yksi pahimmista tilanteista, mitä kukaan voi kohdata. Lapsen kuolema vie monelta vanhemmalta kaiken. Lapsikuolemat ovat onneksi melko harvinaisia Suomessa, sillä vuosittain lapsia kuolee noin 300 ennen heidän 2-vuotissyntymäpäiväänsä. Jokainen näistä kuolemista on suuri inhimillinen tragedia, joka koskettaa yleensä laajaa ihmisjoukkoa.

Perhevapaauudistus jättää lapsikuolemaperheet uudistuksesta hyötyjien ulkopuolelle, sillä näiden perheiden etuuksia ollaan leikkaamassa ilman minkäänlaisia perusteluita. Koposen mielestä on pöyristyttävää, että hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) on luonnehtinut perhevapaauudistusta rakkauden teoksi perheitä kohtaan.

— Tällaisenaan perhevapaauudistus vie kaiken menettäneiltä vielä lisää. Hallitusohjelmassa luvataan, että Suomi on entistä tasa-arvoisempi ja yhdenvertaisempi maa, jossa luottamus lisääntyy ja jokainen ihminen on arvokas. Lapsikuolemaperheiden on tätä uudistuksen läpi mennessä varmasti hyvin vaikea uskoa. Jokainen voi miettiä, onko vain 12 päivää riittävä aika toipua lapsen kuolemasta ja palata takaisin töihin.

Vanhemmat tarvitsevat suruaikaa

Esimerkiksi Tanskassa lapsikuolemaperheet on huomioitu aivan eri tavalla. Tanskassa laki takaa molemmille vanhemmille 26 viikon jakson, jolta maksetaan päivärahaa. Tätä ajanjaksoa kutsutaan surulomaksi. Se antaa vanhemmille mahdollisuuden käydä suurta surua läpi ilman, että perheen toimeentulo romahtaa ja tilanne heikkenee vielä lisää. Tämä voi pahimmillaan johtaa kierteeseen, josta on todella vaikea päästä pois.

— Uudistuksen kustannusarvio on noin 80 miljoonaa euroa. Tässä kokonaisuudessa 300 lapsikuolemaperheen etujen leikkaaminen on hävytöntä, ja lisäksi siitä tuleva säästö on mitätön. Esitys on tällä hetkellä kuitenkin onneksi vielä lausuntokierroksella, joten muutoksia on mahdollista tehdä, mikäli niin halutaan, päättää Koponen.

Koponen on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselle.

Suomen Uutiset