Viime aikoina yrityslainoitukseen on levinnyt uusi ja huolestuttava ilmiö. Vaikka korot ovat alhaalla, ja rahan saamisen pankeista pitäisi olla helppoa, eivät pankit myönnä yritysluottoja. Tällöin joudutaan kääntymään yrityslainoja myöntävien rahanlainaajien puoleen, joita on syntynyt Suomeen viime aikoina runsaasti.

– Lainaa luvataan ilman vakuuksia ja ilman korkoa. Kuitenkin lainan toimitusmaksu voi olla esimerkiksi 12 kuukaudeksi myönnettävään sadan tuhannen euron lainaan yli 20 000 euroa. Todellinen lainakorko voi olla jossain tapauksessa kymmeniä tai satoja prosentteja, mutta tätä kierretään naamioimalla korko toimitusmaksuksi, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki.

Pikavippejä kiristettävä pikaisesti

Kysymys on siis yrityksille myönnettävästä pikavipistä. Lainan takaisinmaksu alkaa usein välittömästi ja yrittäjät joutuvat nopeasti entistä pahempiin vaikeuksiin.

– Valtiovarainvaliokunnan kuulemisissa asiantuntijat ovat varoitelleet uuden taantuman olevan jo varsin lähellä, mahdollisesti vuosina 2021-2022, ja mahdollinen Italian pankkikriisi voi laukaista talouden ongelmat jo aiemmin. Yritysten ja kotitalouksien kannattaisi olla erityisen varovaisia velkaantumisen suhteen, ja välttää tämän tyyppisten koronkiskonnalta vaikuttavien yritysten palveluita, varoittaa Toimi Kankaanniemi.

– Odotamme hallitukselta nopeita toimenpiteitä sekä pikavippien että näiden yritysvippien ehtojen kiristämiseksi ja markkinoinnin rajoittamiseksi. Jos mainostetaan pienlainaa ilman korkoa, mutta toimitusmaksu on 20-50 prosenttia lainasummasta, vaikuttaa siltä, että korkosäädöksiä kierretään, toteaa Vähämäki.

SUOMEN UUTISET