

Jan Erola (kolmas vasemmalta) kutsuu perussuomalaisia natsipuolueeksi. / KUVAKAAPPAUS/YLE
Perussuomalaisten kannatusnousu ahdistaa Yleä – aamuohjelmassa jyrkkää propagandaa: “Ihmisvihaa, rasismia, natsipuolue”
Ylen Aamu-tv:n Jälkiviisaat-ohjelmassa perjantaina annettiin runsaasti tilaa poliittiselle propagandalle, kun Ylen ohjelman vakiokasvo, viestintäyrittäjä Jan Erola alkoi suorassa tv-lähetyksessä vuodattaa omia tunteellisia väitteitään perussuomalaisista.
Ylen aamussa keskusteltiin ensin Helsingin pormestarikisasta, jossa mukana on myös perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho.
Kun Ylen juontaja kysyi ohjelman keskustelijoilta, millainen Helsingin pormestarikisasta on tulossa, Jan Erola starttasi tunteellisen monologin, jossa Erola sai keskeytyksettä arvioida omista ennakkoluuloistaan lähtien perussuomalaista puoluetta lauseilla, joissa esiintyivät monta kertaa sanat ihmisviha, natsipuolue, juutalaisviha ja syvä ihmisviha.
Erolalle annettiin Ylen aamussa katkeamatonta puheaikaa hänen omalle vuodatukselleen. Erola myös lausui, että hänen johtopäätöksensä perustuvat osaltaan toimittaja Lauri Nurmen kirjaan Jussi Halla-ahosta.
Todettakoon, että Halla-aho itse ei ole antanut mainittuun kirjaan yhtään haastattelua tai muutenkaan osallistunut kirjan tekemiseen. Huomiota herättävästi Erola sai silti mainostaa Nurmen kirjaa Ylellä.
Herutteli ja heilutti nyrkkiä
Ylen aamussa juontaja antoi Erolan puhua Erolan omista perussuomalaisiin kohdistuvista tunteistaan täysin vapaasti, keskeytyksettä eikä Erolalle esitetty ainuttakaan tarkentavaa kysymystä. Jälkiviisaiden toinen vakiovieras, kielitieteilijä Janne Saarikivi sentään yritti hetken horjuttaa Erolan väitteitä.
– Ihmisvihan puolesta, Erola herutteli ja vihjaili Ylellä.
Varmemmaksi vakuudeksi Erola myös teatraalisesti heilutteli nyrkkiin puristettua kättään.
Erolan paasaus koosteena täällä:
"Ihmisviha, natsipuolue, juutalaisviha, syvä ihmisviha, ihmisviha, rasisti, ihmisviha, ihmisviha"
Näin arvioi #perussuomalaiset-puoluetta @yleuutiset'n ehdottoman puolueeton jälkiviisas @JanErola, jonka viisaita näkemyksiä onkin kuultu #Jälkiviisaat-ohjelmassa vuodesta 2000. pic.twitter.com/wqLRpxu1S8
— Matias Turkkila (@MatiasTurkkila) February 5, 2021
Erola mukana vasemmistobändissä
Erola on poliittista historiaa opiskellut valtiotieteiden maisteri ja Ylioppilas-lehden entinen päätoimittaja. Erola on myös mukana vasemmistonostalgiaa esittävässä Punatähdet-musiikkiyhtyeessä. Erolan puoliso on feministisen Tulva-lehden päätoimittajana aiemmin toiminut Anne Moilanen.
Erolan tunteellinen purkaus Ylen tv-ohjelmassa oli ajankohtainen esimerkki poliittisesta tarinankerronnasta ja median vaalivaikuttamisesta. Kevään kuluessa samaa nähdään Ylen kanavilla varmasti vielä lisää, mitä lähemmäs kuntavaalit tulevat. Lähiaikoina kansalaisilta vaaditaan siis tarkempaa medialukutaitoa.
Ylessä ei näytä tilanne muuttuvan
Suomen Uutisille tapausta arvioi kansanedustaja, Yleisradion hallintoneuvoston jäsen Jari Ronkainen. Hän huomauttaa, että verorahoilla kustannettavan Yleisradion ohjelmiston tulisi jo lähtökohtaisesti olla poliittisesti neutraalia.
– Se neutraalisuuden vaatimus koskee myös ohjelmiin kutsuttavia asiantuntijoita. Asiaohjelmien vieraiden ei tulisi olla ideologisesti värittyneitä, kuten nyt taas on käynyt. Tästä samasta asiasta on keskusteltu vuosikausia, mutta tilanne Ylessä ei näytä muuttuvan, Ronkainen sanoo.
Hän katsoo, että Yleisradion toimituksellinen johto on antanut hiljaisen hyväksynnän julistaa vaalien alla poliittista propagandaa Ylen kanavilla. Ylen toimituksellisessa johdossa ovat vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen ja päätoimittaja Riikka Räisänen.
PS:n menestymisen pelko hiertää Yleä
Ronkainen katsoo, että Erolan tunteellinen puheenvuoro Ylen tv-lähetyksessä on samalla suora loukkaus joka viidettä suomalaista äänestäjää kohtaan. Kansanedustaja viittaa siihen, että uusimpien mielipidekyselyjen mukaan perussuomalaisilla on tällä hetkellä jo yli 20 prosentin kannatus. Kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 18.huhtikuuta, eli reilun kahden kuukauden kuluttua.
– Perussuomalaisten menestymisen pelko näyttää olevan Yleisradiossa kova. Joka viides suomalainen äänestää puoluetta, jota hän (Erola) väittää natsipuolueeksi ja rasistipuolueeksi. Onhan se hänen kannaltaan hävettävää. Ylen toimittajan amatöörimäisyys tuli esille siinä, että hän ei kysynyt Erolalta, ovatko Erolan väitteet totta ja että mihin ne hänen väitteensä oikeasti perustuvat.
Ei ole ensimmäinen kerta
Kansanedustaja Ronkainen ihmettelee Ylen päätoimittajien Jokisen ja Räisäsen vaikenemista, hiljaisuutta sekä näkymättömyyttä kritiikin edessä.
– Ei ole ensimmäinen kerta, kun Ylen kanavilla esitetään väitteitä, jotka eivät perustu tosiasioihin. Silti Ylen korkein operatiivinen johto ei ole tähän päivään mennessä ottanut mitään kantaa siihen, onko poliittisen propagandan levittäminen Ylen kanavilla hyväksyttävää vai ei.
– Politiikassa tilanne kyllä tiedostetaan hyvin, eikä kyse ole pelkästään perussuomalaisista. Tiedossani on, että moni poliitikko yli puoluerajojen katsoo ettei Ylen propagandan levittäminen ole hyväksyttävää, Ronkainen sanoo.
Ohjelmatuotantoa verovaroilla
Ronkainen näkee ongelmana erityisesti sen, että Yle antaa kanavillaan vapaata tilaa ja puheaikaa yhtiön itse valitsemilleen ”asiantuntijoille” jotka saavat kenenkään kyseenalaistamatta levittää omia poliittisia lausuntojaan.
– Kun Ylen ohjelmissa esitetään mielipiteitä ja väitteitä, jotka leviävät valtakunnallisilta kanavilta ja joita näkemyksiä ei edes kyseenalaisteta, niin totta kai monet ajattelevat että se on faktaa.
– Yle antaa usein puhetilaa tyypeille, joilla ei tuntuisi olevan ”alaleukaa ollenkaan”, eli Ylen kanavilla on tilaa esittää väitteitä joita ei mitenkään oikaista tai kyseenalaisteta. Näinhän ei suinkaan pitäisi olla, kun kyse on ohjelmatuotannosta joka kustannetaan verovaroilla, Ronkainen sanoo.
Strategia ristiriidassa toiminnan kanssa
Kansanedustaja viittaa myös Ylen strategiseen ohjeeseen, jonka mukaan Yle lupaa tuoda eri tavoin elävät ja ajattelevat ihmiset vahvemmin esille ja lupaa vaalia riippumattomuutta journalismissa. Strategian mukaan Yle myös lupaa näyttää yhä monipuolisemman kuvan Suomesta ja maailmalta.
Ylen strategisessa ohjelmassa lukee, että eri tavoin elävien ja ajattelevien on voitava luottaa Yleen.
– Jos nyt nostetaan esille Jan Erolan Ylen kanavalla esittämät väitteet, niin eiväthän ne tue tätä Ylen strategiaa, Ronkainen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jan Erola demonisointi veronmaksajat puolueettomuus Jouko Jokinen Kuntavaalit Jari Ronkainen Yle kannatus perussuomalaiset Jussi Halla-aho media gallup
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ylen toimitusjohtaja ryntäsi mukaan keskustan imagokampanjaan

Hallitukselta leikkauslista vasta kuntavaalien jälkeen – perussuomalaisten mielestä julkista rahaa ei pidä enää kipata tarkoituksiin, jotka eivät liity suomalaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen

Perussuomalaiset: Yleisradio tiukalle kulukuurille, omaishoitajille ja pienituloisille eläkeläisille tuntuvat veronkevennykset

Ylen hallintoneuvoston PS-edustajat: ”Ylen riippumattomuusselvityksen tekijän sidonnaisuudet eivät näytä hyvältä”

Yle ja HS tekivät elokapinan mielenosoituksesta pääuutisen – professorit marssitettiin puolustelemaan laittomuuksia ja keskeisen liikenneväylän katkaisua

Yle urakoi taas Sanna Marinin PR-toimistona

Vallin ja Immonen: Sananvapauden toteuduttava somessa – demokratia on turvattava

Julkisen palvelun media on vallan hyvä renki

Ylen gallup: Perussuomalaisilla suurin kuntavaalikannatus – SDP putosi kolmanneksi
Viikon suosituimmat

Hallitus uudistaa toimeentulotuen: ”Nykyinen malli ei kannusta töihin”
Toimeentulotuen kokonaisuudistus on menossa lausunnoille. Kyse on uudistuksesta, jota valtiovarainministeri Riikka Purran erityisavustaja Asmo Maanselkä on ajanut jo pitkään. - Olen kantanut pitkään huolta vain toimeentulotuen varaan jättäytyneistä, joita Suomessa on paljon. Vihdoin aiheeseen saadaan muutos ja heidät saadaan palveluiden ja työnhaun piiriin, Maanselkä iloitsee.

Antikainen: Suomen media vaikenee Etelä-Afrikan valkoisten maanviljelijöiden brutaaleista murhista
Etelä-Afrikassa valkoisiin maanviljelijöihin kohdistuvat väkivaltaiset hyökkäykset ja murhat ovat karua todellisuutta, mutta Suomessa media vaikenee niistä. Afrikaanien valta-asema päättyi 1990-luvulla, kun Nelson Mandelan johtama ANC-puolue nousi valtaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on huolissaan siitä, että maanviljelijöiden turvallisuustilanne on kehittynyt yhä synkempään suuntaan.

Toimeentulotuki nykymuodossaan tekee työnteosta kannattamatonta: “Monilapsisissa maahanmuuttajaperheissä summa voi nousta lähemmäs viittäkin tonnia”
Muutama päivä sitten Suomen Uutiset kirjoitti hallituksen uudistavan toimeentulotuen, joka nykymuodossaan ei ole työhön kannustava ja pahimmillaan tekee työnteosta kannattamatonta. Perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra kiinnittää viestipalvelu X:n päivityksessään huomiota siihen, miten hurjia avustuksia esimerkiksi monilapsiset maahanmuuttajaperheet voivat saada.

Iltalehti: Tuhansien pääsy terveydenhoitoon kiristyy – Purra: “…nimittäin laittomasti maassa oleskelevilta”
Iltalehti kirjoittaa hallituksen esittämistä kiristyksistä laittomasti maassa oleskelevien eli ”paperittomien” terveyspalveluihin uutisessaan, jonka se on otsikoinut provosoivasti "Tuhansien pääsy terveydenhoitoon kiristyy". Perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra tarkentaa viestipalvelu X:ssä julkaisemassaan klikinsäästäjässä kiristysten kohdistuvan nimenomaan laittomasti Suomessa oleskelevien terveyspalveluihin.

Koponen vaatii huntukieltoa Suomeen: Burkat ja niqabit symboloivat naisten alistamista
Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen esittää, että Suomeen on säädettävä laki, joka kieltää kasvojen peittämisen julkisilla paikoilla. Koposen tavoite on kieltää kasvoja peittävien huntujen, kuten burkan ja niqabin, käyttö.

Vasemmistoliitto ajaa nyt monella kärjellä ”Kaupasta saa varastaa” -asennetta hyväksyttäväksi – ei kannattaisi: Varastelusta kertyy kaupoille vuodessa liki miljarditappio
2020-luvulla vasemmisto asemoi arvopolitiikkaansa ja aatemaailmaansa asentoon, jossa yksityisen omistamisen kunnioittaminen on käytännössä työnnetty luiskaan itsekeskeisen ”minäminä” -asenteen edessä.

Riikka Purra toistaa kantansa: En kannata Palestiinan tunnustamista
Yle ja STT väittivät hiljattain, että Riikka Purran ja perussuomalaisten linja Gazan suhteen on jäänyt epäselväksi. Purra oikoo väitteitä X:ssä.

Lakialoite vaatii Malmin lentoasemaa liitettäväksi Sipoonkorven kansallispuistoon – Mäenpää: “Ennallistaminen tulisi aloittaa Malmilta ja palauttaa se 50-luvun loistoonsa”
Kuluneella viikolla eduskunnassa keskusteltiin Malmin lentokenttään liittyvästä lakialoitteesta. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää kertoi allekirjoittaneensa kyseisen aloitteen, jossa vaaditaan Sipoonkorven kansallispuiston alueen laajentamista lentokentän sekä sen niittyjen ja ympäristön alueisiin.

Perussuomalaisten linja pitää – Vigelius: Olisi harhaista kuvitella valtion rahakirstun täyttyvän demarit valtaan äänestämällä
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius muistuttaa, ettei kannatus perussuomalaisten ajamille asioille ole muuttunut miksikään - gallupeista huolimatta.

Riikka Purra blogissaan: Opposition velkapuhe on röyhkeää
Valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ottaa uusimmassa blogikirjoituksessaan esille opposition velkapuheen ja siihen perustuvan välikysymyksen. Purran mukaan opposition velkapuhe on röyhkeää.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää