Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki vaatii huomattavia parannuksia yrittäjien sosiaali- ja eläketurvaan sekä yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) epäkohtien korjaamista. Vähämäki hämmästelee, ettei Sipilän hallitus saanut kovista puheista huolimatta korjattua niitä.

– Aivan ensimmäiseksi on korotettava rajaa, jossa yrittäjästä tulee YEL-maksuvelvollinen. Raja pitää nostaa nykyisestä 7 800 euron vuosittaisesta työtulosta huomattavasti korkeammalle, Vähämäki toteaa.

Nykymallissa ei mitään järkeä

Vähämäki perustelee asiaa sillä, että nykyisen alarajan kohdalla yrittäjän tulee tehdä jopa 40 vuotta töitä, että eläke saavuttaa edes takuueläkkeen tason.

– Eihän sellaisessa ole mitään järkeä. Alle 12 816 euron työtulojen ei saa edes päivärahaa, joten olisi kohtuullista ja perusteltua, että velvollisuus alkaisi suurin piirtein samoista lukemista.

Valuviat korjattava heti

Vähämäen mukaan uudistus olisi valtiolle kustannusneutraali, mikäli nykyään alle 13 000 euron työtuloilla yrittäjän eläkevakuutusta maksavista noin 70 prosenttia olisi myös uudistuksen jälkeen vakuutusvelvollisia.

– Vielä omituisemmaksi yrittäjien eläketurvan tekee se seikka, että tällä hetkellä maksettuja YEL-rahoja ei rahastoida, vaan ne menevät heti eläkkeiden maksuun, vieläpä siten että valtio maksaa osan eläkkeistä. YEL-järjestelmän valuviat on korjattava ensi hallituskaudella, Vähämäki esittää.

SUOMEN UUTISET