Perussuomalaiset kuuluvat kiistatta näiden vaalien voittajiin, ja 6,9 prosenttia on valtavan hyvä tulos Laura Huhtasaarelle. Näin sanoi poliittisen viestinnän tutkija Mari K. Niemi Helsingin Sanomissa.

Niemi arvioi HS:lle, että kokemattoman ehdokkaan pärjääminen presidentinvaaleissa puolueen vaikean vuoden jälkeen antaa uskoa tuleviin vaaleihin.

Kun Paavo Lipponen sai 6,7 prosenttia äänistä kuusi vuotta sitten, se oli Sdp:lle katastrofi. Niemen mukaan on kuitenkin otettava huomioon, että aikaisempina vuosina äänet ovat jakautuneet ehdokkaiden kesken tasaisemmin. Siksi 6,9 prosentin tulos ei ole nykyisen vaalitavan aikana oikeuttanut pronssisijaan presidentinvaaleissa.

Niemi hämmästeli vasemmistopuolueiden kyvyttömyyttä löytää karsimaattisia ehdokkaita presidentinvaaleihin, joita on luonnehtinut jo pitkään heikko puolueuskollisuus. Sauli Niinistön ohella Pekka Haavisto ja aiemmin Elisabeth Rehn ovat houkutelleet äänestäjiä yli puoluerajojen.

”Herää kysymys, että miksi vasemmistopuolueiden on niin vaikeaa houkutella kiinnostavia ehdokkaita – sellaisia, joilla on mahdollisuus ilmiöön”, Niemi sanoi Helsingin Sanomille.

Suomen Uutiset