Perussuomalaisten kansanedustajat ovat närkästyneitä siitä, että yritysten liiketoiminnan jatkuvuuden varmistava kustannustuki tuodaan eduskuntaan vasta nyt – ja tässä muodossa. Hallitus on jättänyt pienemmät yritykset kokonaan esityksen ulkopuolelle.

Hallituksen esitys määräaikaiseksi yritysten kustannustueksi saapui vihdoinkin eduskuntaan. Kustannustuen tarkoitus on korvata yrityksille osa niistä kuluista, joilta ei ole voinut välttyä koronaepidemian aiheuttaman liiketoiminnan pysähdyksen aikana.

Perussuomalaisten yrittäjätaustainen kansanedustaja Veikko Vallin ei ilahtunut esityksen nähtyään.

– Esityksessä kustannustuen myöntämisen yksi edellytys on, että yrityksen liikevaihto on neljän kuukauden tarkastelujakson aikana enemmän kuin 20 000 euroa. Tämä vastaa vuositasolla liikevaihdon 60 000 euron alarajaa. Todella moni yksinyrittäjä tai perheyritys jää tuon rajan alapuolelle. Miksi hallitus rajasi pienyritykset tuen ulkopuolelle, Vallin ihmettelee.

Liikevaihdon alarajaa alas

Perussuomalaiset eivät ymmärrä, millä yrittäjien on hallituksen mielestä tarkoitus selvitä laskuistaan, joten he esittivät vastalauseessa muutosta esitykseen.

– Teimme talousvaliokunnassa vastalauseen, eli tarjosimme konkreettisen vaihtoehdon hallituksen esitykselle. Vastalauseemme on muuten täysin sama kuin hallituksen esitys, paitsi että madalsimme liikevaihdon alarajaa 20 000 eurosta 15 000 euroon. Eli ehdotamme, että jo 45.000 euron vuotuisella liikevaihdolla saattaisi olla tukeen oikeutettu.

– Mikäli hallitus ei suostu kannattamaan vastalausettamme, viesti on selvä: hallitusta eivät pienet yrittäjät kiinnosta, Vallin jyrähtää.

Kustannustukea sai odottaa

Vastalauseen toinen allekirjoittaja perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen ihmettelee, miksi yrityksille suunnattua kustannustukea jouduttiin odottamaan kolmisen kuukautta.

– Hallitus on kiivennyt takapuoli edellä puuhun, kun ensin on jaettu liiketoiminnan kehittämistuet, sitten tehty toimialakohtaisia ratkaisuja, kuten ravintolatuki ja vasta nyt tuodaan yleinen kustannustuki.

– Olisi pitänyt edetä juuri päinvastaisessa järjestyksessä. Sekä ravintolatuki että tämä kustannustuki eivät ole käyneet läpi normaalia lausuntokierrosta. Keskeneräisyys ja kiire pistävät silmään. Nyt hallituksella olisi tilaisuus korjata esityksensä virhe ja ehkäistä pienyrittäjien syrjintä, vastalauseen toinen allekirjoittaja Reijonen toivoo.

SUOMEN UUTISET