Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri kysyi oikeusministeri Antti Häkkäseltä (kok.) tänään suullisella kyselytunnilla, että milloin saamme esityksiä rikoslain säännösten rangaistusten kiristämisestä erityisesti lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa.

Sotii kansalaisten oikeustajua vastaan

Hallitusohjelmaan on kirjattu perussuomalaisten vaatimuksesta tärkeitä asioita, kuten se, että tarkistetaan rikoslain ensikertalaisuussäännöksiä sekä lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten rangaistustasoa.

– Lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä ilmenee julkisuudessa epäilyjä lähes viikoittain, eikä törkeitäkään tapauksia ole tulkittu raiskauksiksi. Tekijä selviää usein ehdollisella rangaistuksella. Tämä sotii kansalaisten oikeudentajua vastaan. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että rangaistusten oikeudenmukaisuus varmistetaan.

– Rangaistuksen tulisi merkitä sellaista seuraamusta, joka vastaa teon moitittavuutta. Valitettavaa on, että hallitusohjelmaan kirjatuttujen tavoitteiden toteutumattomuus ei tue tätä. Nykyisinhän rikoksista saa jo paljousalennustakin. Rikoksesta tuomittua ensikertalaista kohdellaan lievemmin, mutta Suomessa rikokseen syyllistynyt voi olla ensikertalainen kolmen vuoden välein, Meri toteaa.

Hallituksella on ollut kolme vuotta aikaa

Perussuomalaiset ovat tehneet useita aloitteita, asian korjaamiseksi, muistutti Meri ja totesi, että pelkkien selvitysten ja pohdintojen taakse piiloutuminen ei vie eteenpäin vaan päättäjien on tehtävä hallitusohjelmassa luvatut toimet.

Oikeusministeri Häkkänen totesi lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten olevan äärimmäisen tuomittavia. Asiat täytyy kuitenkin selvittää perinpohjin ennen kuin linjataan. Perusteellinen pohdinta on aivan loppusuoralla oikeusministeriössä.

Meri toivoi ministereiltä omiakin mielipiteitä ja totesi, että hallituksella on ollut kolme vuotta aikaa tekoihin ja edelleen saamme odottaa selvitystä.

SUOMEN UUTISET