Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen ottaa kantaa lapsiin kohdistuneisiin rikoksiin, joista viimeisimmässä tapauksessa ulkomaalaistaustaisen isän epäillään puukottaneen 3-vuotiaan tyttärensä kuoliaaksi.

– Vasta vietetyn isänpäivän alla olemme joutuneet lukemaan muistakin poikkeuksellisen julmista teoista lapsia kohtaan. Päiväkodissa isänpäivänkorttia askarrellut 7-vuotias poika paljasti, että kotona hänen isänsä kuritti kepillä ja äiti retuutti pitkin lattioita perheen neljää lasta, mukaan lukien jopa 2-vuotiasta kuopustytärtä, Ronkainen kirjoittaa blogissaan.

– Pahoinpitelijä-isä valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen sillä perusteella, että ehdollinen vankeustuomio vaikeuttaisi hänen kansalaisuuden tai työpaikan saamistaan. Täysin oikeustajuni vastaisesti hovioikeus myöntyi pyyntöön ja antoi rangaistukseksi sakkoa!

Syyttäjältä lievä rangaistusvaatimus

Ronkainen kirjoittaa myös Kokkolan tapauksesta, jossa kuolemansairaan lapsen hoitaja varasti lapsen kivunlievitykseen määrätyn morfiinilääkkeen omaan käyttöönsä.

– Syyttäjän mukaan puhekyvyttömään ja saattohoidossa olevaan lapseen kohdistunut teko oli erityisen julma. Viiden eri syytekohdan perusteella syyttäjä hakee kuitenkin vain 1 vuoden ja 8 kuukauden ehdollista vankeutta ja yhdyskuntapalvelua!

– Miten törkeä teon pitää olla, että Suomessa tänä päivänä oikeasti joutuisi vankilaan? Minun on vaikea kuvitella pahempaa tekoa kuolemansairaalle lapselle, Ronkainen kysyy.

Omaisuusrikoksista kovemmat tuomiot

Ronkaisen mielestä langetetut rangaistukset eivät ole millään muotoa suhteessa tekojen hirveyksiin.

– Tuntuu olevan aivan päälaellaan, että lähinnä kiinteään omaisuuteen tai varallisuuteen kohdistuvat rikokset tuomitaan Suomessa raskaasti. Mielestäni henkeen ja terveyteen kohdistuvista rikoksista tulisi pääsääntöisesti aina tuomita ehdottomia vankeusrangaistuksia.

– Rikosten määrän perusteella tehdyt paljousalennukset ja rikollisten anomuksesta tai ”huutokaupasta” saamat tuomioiden lievennykset ovat oire jostain syvällä olevasta viasta oikeusjärjestelmässämme. Muuten en voi ymmärtää, miksi oikeuslaitos tekee päätöksiä mm. sen perusteella, onko rikoksentekijän mahdollista enää saada kansalaisuus, Ronkainen ihmettelee.

SUOMEN UUTISET